За трета поредна година компанията за управление на земеделска земя

...
За трета поредна година компанията за управление на земеделска земя
Коментари Харесай

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя

За трета поредна година компанията за ръководство на земеделска земя „ Агрион “ отдава портфолиото си от земя чартърен, употребявайки пазарния инструмент на търговете. Така на правилото на конкуренцията сред фермерите и техните финансови благоприятни условия пазарът самичък ще дефинира рентните равнища, вместо сдружението еднолично да ги постанова при директно договаряне, каквато е всеобщата процедура в бранша.
 Агрион земя Процедурата с търговете е създадена по този начин, че да подсигурява равно начало за всички искащи, както и почтени, и транспарантни условия, споделиха от „ Агрион “. От там увериха, че никой няма да се употребява с предимство при аукционите, а за наемател на земите на компанията ще бъде определен този, който е предложил най-атрактивни условия. Този принцип дава опция на земеделците да възнамеряват разноските си, като сами дефинират цената, на която са подготвени да заплащат лихва през стопанската 2018/2019 година Заявките за присъединяване в търговете се одобряват от 23 април 2018 година във всички офиси на компанията в цялата страна, а цялостна информация за изискванията може да се откри на уеб страницата на компанията.
Провеждането на търгове с скрито наддаване дава късмет на по-дребните и междинни производители да останат на пазара. Според специалистите в сектора търговете разрешават развиването на дребните ферми, които имат късмет да преодолеят капсулирането сред арендаторите в някои райони. Начинаещите фермери също имат късмет да разместят позициите на огромните играчи в част от най-привлекателните землища.

Според анализатори на пазара последните години агросекторът притегля от ден на ден хора, които до този миг не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните дотации, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните заплащания за повърхност, от така наречен зелени заплащания за агроекология, както и от съществено финансиране по линия на европейските фондове. За тази година плануваните средства за директни заплащания за повърхност и по другите стратегии са в размер на 2.91 милиарда лева, като парите са с над 400 млн. лева повече спрямо 2017 година По мярката „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ на Програмата за развиване на селските региони, да вземем за пример, се отпускат до 25 хиляди евро на претендентите, а по размер „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ – до 15 хиляди евро.

Всички заинтригувани от финансиране и наемане на земеделска земя,  могат да получат безвъзмездни съвещания и препоръки във всеки един от офисите на „ Агрион “, споделиха от сдружението.

Наемите за декар земя варират в необятни граници, сочат формалните данни на Националният статистически институт. Според последните данни междинната годишна лихва за страната през 2017 година е била 46 лева./дка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР