За това предупреждава анестезиологът д-р Ясен Грозев във връзка с

...
За това предупреждава анестезиологът д-р Ясен Грозев във връзка с
Коментари Харесай

Райският газ е верният път към употребата на тежки наркотици, предупреждава специалист

За това предизвестява анестезиологът доктор Ясен Грозев по отношение на полемиките в обществото, свързани с използването, свободната продажба и на деца, инспекциите и възможната възбрана, за която настоя омбудсмана на България.

„ Райският газ е един от най-старите анестетици. Най-важното за него е, че не предстои на обработка в организма – влиза и излиза. Но при подаването му наложително има и О2. Съотношението отвън операционните би трябвало да е 50:50. Иначе директно се заплашва човешкият живот “, изясни той пред БНР.

„ Възможни са трайни последствия за организма. Най-вече се визира нервната тъкан, равнището на витамин В 12. Райският газ измества кислорода от местата на свързване в хемоглобина в някои от случаите. Когато дишате 100% от този газ, оставате без О2 за известно време, което е рисково за мозъка и нервите “, разяснява експертът.

По думите му в нощните заведения хората, които използват божествен газ, де факто „ докарват организма си до задушаване “. Ефектът е бърз, отзвучава, само че когато това се повтаря, води до трайна увреда. А комбинацията с други препарати (алкохол, наркотици) може да докара даже до гибел.

След първите усеща на еуфория и успокоение, може да се стигне до прилошаване, до намаляване на кръвното налягане, податливост към повръщане, меланхолия, нарушение прецизността на придвижванията.

Диазотен оксид, прочут и като „ божествен газ “ , е химично съединяване с формула N2O. При естествени условия съставлява прозрачен невъзпламеняем газ с приятна сладникава миризма и усет. При поемане провокира възприятие за еуфория. Използва се в хирургията и зъболечението поради своя анестетичен и аналгетичен резултат, а поради еуфоричните си свойства се употребява от някои хора като опиат. Друго негово приложение е като окислител в ракетните мотори. Добавен към горивото, усилва мощността на моторите с вътрешно горене. Използва се и в хранителната промишленост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР