За такъв тип концерти пътуващите меломани харчат луди пари -

...
За такъв тип концерти пътуващите меломани харчат луди пари -
Коментари Харесай

Що е то музикален туризъм и има ли почва у нас? frognews.bg

За подобен вид концерти пътуващите меломани харчат луди пари - самолетни билети, хотели, престой… Инвестират и в локалната стопанска система - заведения за хранене, магазини, сувенири. Дори газ, в случай че пътуващите имат персонален автомобил или са наели подобен. И това е повода доста страни да схванат, че концертният туризъм би могъл да развива бранша с доста по-големи темпове от това да предлагаш ваучери на туристи за престой на морето, да вземем за пример.

Невъзможно ли е на нашите ширини?

Изобщо. Първо - такива фестивали се организират към България. Например Exit в Сърбия - летен фестивал в Нови Сад, който се организира от 2000 година, печелил е няколко пъти огромни фестивални награди.

Фестивалът е учреден през 2000 година в Нови Сад, Сърбия като студентско придвижване, борещо се за народна власт и независимост в Сърбия и на Балканите. След общите избори в Югославия през 2000 година Exit се мести от от градския академични парк в Петроварадинската цитадела в същия град през 2001 година Въпреки това обществената отговорност към момента е основен аспект на фестивалните действия.

През 2006 година The Observer включва фестивалът в листата си с 25-те най-хубави прекарвания по време на пътешестване. The Guardian го включва в " 12-те най-хубави пътувания за 2008 година ". Международното издание на CNN, CNN World Fiesta, включва Exit в листата на деветте най-хубави музикални фестивала в света през 2011 година През 2018 година BBC News отбелязва Exit като един от най-големите музикални фестивали в света, който е хазаин на повече от 200 000 души от 60 страни.

През юни 2019 година Forbes разгласява публикация, в която се твърди, че " Благодарение на идния фестивал EXIT, Сърбия към този момент е нова гореща фестивална точка, която си заслужава вниманието “.

Преди месеци в Румъния завърши фестивалът Electric Castle, който притегли групи като Twenty One Pilots.

Концерти с огромен мащаб също имат своята традиция у нас. В страната ни зали и игрища са пълнили Лепа Брена, Metallica, AC/DC, Aerosmith, Роби Уилямс, Роджър Уотърс, Bon Jovi, Мадона. През 2022 година у нас дойдоха Placebo и.. Arctic Monkeys.

Маймуните избраха Балканите за началото на турнето си, а новината за идването им провокира значителен възторг у нас. Билетите се разпродадоха за минути, а големият трафик на платформата за продажба в интернет докара до куп сривове и доста изхабени нерви от страна на потребителите. Но в последна сметка концертът в Бургас се случи. Преди няколко дни в морския град се стекоха хиляди хора - някои от България, само че други и от чужбина. В тълпата имаше англоговорящи, рускоговорящи, а прилежащите курорти се пръскаха по шевовете от туристи и то освен поради разгара на летния сезон.

Днес да вземем за пример завършва тридневния рок фестивал във Варна.

В края на юли у нас забиха майсторите на фламенкото " Джипси Кингс " по време на Spice Music Festival в Бургас. Освен тях на сцената излязоха Шаги, Араш.

Ежегодно у нас се организира Франкофоли в Благоевград. През годините на сцената му са стъпвали реализатори като Imany, Parov Stelar, LP.

Такива събития притеглят голям брой туристи в страната ни. Изглежда България не е по никакъв начин непривлекателна за реализатори от международна големина, а с изключение на всичко това носи и единствено позитиви - страната ни влиза в международните вести като спирка на огромни реализатори и не берем позор пред чужденците единствено поради изявления на родни политици със противоречива известност.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР