За София отиващата си 2018 година беше белязана от скандали,

...
За София отиващата си 2018 година беше белязана от скандали,
Коментари Харесай

”Спаси София” показва каква бе 2018 г. за софиянци

За София отиващата си 2018 година беше белязана от кавги, публични разногласия и гражданско отрезвение. Голям брой софиянци се разочароваха от резултатите на Столична община и отхвърлиха да одобряват сервираните им следващи #ВидимиРезултати.
Управляващите пък останаха надълбоко афектирани от метода, по който столичани посрещат “успехите” им. Видяхме една безидейна администрация, която се оказва изцяло парализирана изправена пред проблемите. След всеки неуспех чувахме до болежка втръсналите ни отговори по какъв начин “обектът не е завършен”, “обектът е в гаранция” и “който не работи, той не греши”.

Не липсваха митинги и остри публични реакции след опитите да се пробутат непопулярни и спорни решения. Заедно с жителите на Лозенец организирахме митинг за избавяне на трамвайното трасе на Шестицата.

Неспазвайки личните си обещания, през юни, кметът Фандъкова призна, че трамваят отива в историята. Общината не се вслуша в разсъдъка, причините и потребностите на хората и макар тях взе това решение. Сходен беше и резултатът от борбата против построяването на завода за горене на отпадъци, който в последна сметка ще се намира покрай центъра и за чието строителство ще платим над 308 млн. лева без Данък добавена стойност.

Некачествените поправки също провокираха мощно неодобрение. За поредна година общинската администрация потвърди, че единственото, което прави е да налива милиони, които се пилеят в некачествено строителство от некадърни компании. Бул. Васил Левски се оказа с локви седмици след ремонта, бул. Константин Величков провокира остри реакции поради некадърния план и осъществяване, градината пред църквата Св. Седмочисленици пък послужи за образец за липса на обикновен нюх за хармония. Черешката на тортата пък беше ремонтът на ул. Граф Игнатиев, който стана мотив за хиляди иронични изявления и колажи. Безкрайният ремонт сътвори неудобства за жители и бизнес, а след 9 месеца и 24 млн. лева получихме грозна улица с погрешно подредени павета и доста поправки на ремонта.

В последна сметка, предстоящо за едни и изненадващо за други, само че 2018 се оказа преломна година за София. Станахме очевидци на началото на края на едно ръководство изгубило смисъл и посока. Видяхме администрация в защитителен режим, на която не ѝ стигат милиардните бюджети, с цел да оправи най-малко част от проблемите на града. Фандъкова се оправдаваше с #HUBAVOE, само че #NEEGOTOVO и стана за смях. Раздели се и с най-приближения си заместител кмет, който стана клиент на прокуратурата с помощта на нашето следствие.

Скандалите, проблемите и полемиките бяха доста, по тази причина взехме решение да ви създадем още един път съпричастни с тях, припомняйки ви най-популярните обява на нашата фейсбук страница, които белязаха 2018 година.

Януари
Годината стартира с митинги против рисковите равнища на замърсяване на въздуха – тематика, която е настояща и през днешния ден. Докато Общината умуваше какви ограничения да измисли, жителите излязоха на митинги и пожелаха смели ограничения против замърсителите. Не ги получиха. Два пъти получиха Зелен билет, който нямаше сериозен резултат поради неналичието на сериозен метод. Ситуацията подсещаше на Чернобилската злополука и Общината бе заета да прикрива същинските равнища на замърсяване. Научният модел, който трябваше да планува замърсяването се оказа неработещ, както и ограниченията, които трябваше да решат казуса.

По-малко от месец след приключването на ремонта за 7 млн. лева по централния бул. Кн. Ал. Дондуков пък се наложи всеобщо пренареждане на паветата. Това стана повтаряща се процедура, само че “безкомпромисният ни към качеството” кмет не съумя да събере задоволително смелост, с цел да наложи санкция на компания Трейс. Затова и беше разумно да прекръстим булеварда на Фандъков като знак на невъзможността дори една улица да бъде ремонтирана без да има голям брой забележки и неравности.

.

Февруари
На 6 февруари SpaceX изстреля ракетата си Falcon Heavy към Марс, а ние продължаваме да дупчим билетите в старите перфоратори. 10 години “усилия” и обещания, че от “догодина” ще имаме интегрирана електронна билетна система не се материализираха, само че за сметка на това системата нарастна от плануваните 22, на колосалните над 80 млн. лева Възмутено питахме по какъв начин е допустимо една билет система да коства колкото 190 съчленени немски рейса на МАН, само че отговор не получихме. Към края на годината въпреки всичко ЦГМ подписа контракт с изпълнителя – турско-български консорциум, само че срокът за осъществяване е след 2020.

.

Също през февруари показахме и фотоси отразявайки мърлявщина и тъжното положение на инфраструктурата в разнообразни региони на София. Чудихме се дали бюджетът от 1 500 000 лева още веднъж не стига, с цел да спрем да живеем в сходна бедност. За страдание, през годината това няма да бъде последната сходна обява, а сигналите за нередности не стопират да се усилват.

Март
Първата значима радостна вест за годината беше известието, че София най-сетне ще получи нощен превоз с четири линии. Дългогодишните старания освен на екипът на Спаси София, само че и на всички, които ни помогнаха и споделяха с нас тази визия се увенчаха с триумф. Подписката с над 31 000 подписа направи невероятно Столичната община да откаже тази рационална концепция. Щастливи сме, че тематика, която изобщо не присъстваше в проектите на Столичната община към този момент е реалност. Горди сме и че част от правилата на оферти от нас план бяха припознати и от общината.

.

Април
В началото на месец април бяхме в приповдигнато въодушевление от стартирането на нощните рейсове. Затова припомнихме на столичани 5 неща, които би трябвало да знаем при използването им и подканихме всички да се възползват от новата облага. За страдание, основни съставни елементи за сполучлив и комфортен нощен градски превоз като признание на абонаментните карти и линия до Летището бяха пренебрегнати от общината. Затова 3 месеца след началото му внесохме в Столичната община публично предложение за усъвършенствания. Уви, до през днешния ден нито сме получили отговор, нито са направени нужните корекции. Все отново радващо е, че на нощните рейсове ще пътуваме бързо и на ниска цена и през 2019 година

.

През април се възобнови и горещият спор към ориста на трамвайното трасе в кв. Лозенец. Оказа се, че колелото до басейн Спартак е частна благосъстоятелност съгласно данните на Кадастъра. По-късно това беше отречено с обяснението, че е станала неточност, само че у столичани остана горчивото възприятие, че трасето се унищожава, с цел да отстъпи място на следващите блокове с “премиум” панорама към Южния парк. През месеца организирахме и огромен митинг в отбрана на трамваите, само че за ръководещите и това не беше задоволително, както ще стане ясно през юни.

Май
През май най-голяма реакция провокира пост насочващ вниманието към казуса с прекомерно огромните шпации по метролиния М2 и претоварването на станция Сердика 2. Предупредихме кмета и отрасловия ѝ заместител, че унищожаването на наземния градски превоз и вложения единствено в метрото, рано или късно ще доведат до колапс на системата. Дългосрочното решение е построяването на полу-завършената станция Модерно предградие, за която Общината до през днешния ден не съумя да откри нужните 20 млн. лева Ситуацията ще стане още по-неприятна след идното стартиране на линия М3, по тази причина призоваваме да бъдат взети ограничения по линия М2 още в този момент.

.

Юни
През юни стартирахме акцията “Свободни тротоари за всички” за освобождение на тротоарите от паркирани по тях коли. Призовахме Столичната община да даде образец и да се лиши от местата за сметка на пешеходните пространства, намиращи се против постройката на ул. Московска №33. С наслада означаваме, че ръководещите се вслушаха в рационалното предложение и след края на ремонта на улицата, паркирането е разрешено единствено в границите на пътното платно. И предстоящо, то не провокира транспортен колапс или завършек на света.

Показахме и по какъв начин можем да се възползваме от дребното реки, с които столицата ни разполага, носещи огромен капацитет за цялостна и качествена смяна. Предложената идея получи необятно утвърждение, тъй като от ден на ден жители осъзнаваме, че с цел да променим средата към нас, би трябвало да имаме визия, да бъдем смели и да се работи с обсег.

.

Юли
Месецът стартира горещо, само че кметът Фандъкова небрежно ни поля със леден душ, откакто се отметна от личните си обещания и разреши окончателното очистване на 2,2 км дългото трамвайно трасе в кв. Лозенец. Затова и изцяло разумно нарекохме кмета лъжкиня. Екипът ни предложи по-разумни, евтини и качествени решения, само че в Общината избраха разрухата. След това решение, ръководството загуби правото да се хвали, че извършва зелени политики и работи за по-малко коли, по-добър градски превоз и по-чист въздух.

.

Като по учебник – в събота против неделя, през лятото, когато хората са на отмора, изгоряха Царските конюшни. Стана ясно, че Столичната община и Министерството на културата не са създали нужното, постройката да получи статут на народен монумент. Пет месеца след пожара, аргументите не са открити, покрива към момента липсва, а реставрацията не е почнала. И отговорни за всичко това, за кой ли път – няма!?

Август
През август, Фандъкова ни упрекна, че разпространяваме погрешна информация, когато твърдим, че по време на нейното ръководство са премахнати над 10 километра от трамвайната мрежа на София. Веднага я оборихме с фактологично видео, с което образно показахме, че „ ангажираната “ с развиването на трамвайния превоз госпожа кмет е виновна за заличаването на 15% (или 13 710 м) от системата за по-малко от 10 години – достижение, с което не може да се похвали никой от нейните прародители. Този нелицеприятен факт провокира острата реакция на столичани, които не са съгласни един от знаците на София да бъде разрушаван с лека ръка от хора.

Септември
Едва с началото на есента, ремонтните действия по ул. Граф Игнатиев започнаха да стават по-видими, а резултатите провокираха евентуално най-голямата вълна от кавги и неодобрение, които София помни през миналите 30 години. През септември още не бяхме видели “съчетанията и красотите” по Графа и плочките пред Св. Седмочисленици, само че за следващ път хванахме строителите от ДжиПи Груп да заливат с бетон красивите дървета по улицата. Едва идната пролет, с раззеленяването на растителността, ще можем да забележим следствията от това немарливо отношение към градската зелена система, демонстрирано в центъра на София.

.

Октомври
Месецът стартира динамично, откакто отстранените ограждения по Графа демонстрираха неравни плочки в готовите сектори на улицата. Софиянци отхвърлиха да преглътнат следващите #ВидимиРезултати и принудиха Общината да стартира да измисля неуместни “аргументи”, с цел да оправдае случилото се. Опитите за намиране на опрощение породиха безконечните #ГафИгнатиев и #HUBAVOE, до момента в който кметът ни убеждаваше, че е хубаво е, само че не е готово. За всички стана ясно, че 24 млн. лева и месеци закъснения и неудобства не бяха задоволителни, с цел да получим красива и качествена улица в центъра на София.

.

Същия месец тогавашния зам.-кмет Евгени Крусев и началниците му останаха неприятно сюрпризирани след публикуването на нашето следствие, показващо груби нарушавания на закона за публичните поръчки за този скъпоплатен и дълго чакан ремонт. Общинското управление, отпред с Фандъкова, Здравков и Крусев се втурнаха да изясняват по какъв начин проблеми нямало, а последният си призна в ефир, че не познава закона в елементи. Подадохме и сигнал до OLAF, а след месеци следствие, Прокуратурата най-сетне повдигна обвиняване на Крусев. Фандъкова побърза да се откаже от него, подавайки му оставката, само че и това не съумя да направи ремонта на улицата по-приемлив.

Ноември
В началото на ноември попитахме къде отиват 50-те млн. лева, които софиянци годишно заплащат на общинското ЦГМ за паркиране в Синя и Зелена зона. Поводът да сложим този въпрос беше следващото уголемение на платената зона в София, която към този момент обхвана и по-периферните жилищни зони. Констатирахме, че против тези пари не сме получили нито един публичен многоетажен паркинг, а паркирането в столицата продължава да е все по този начин безредно и безотговорно. Темата породи и още значими въпроси, като компетентността на ръководителите в общинското сдружението, което прекомерно постоянно е разтърсвано от кавги за корупция. Отчет какво се прави с парите ни, софиянци не получихме нито от сдружението, нито от кмета. Какво са едни 50 млн. годишно…

.

Падна и първия есенен дъжд, който образно ни сподели, че чисто новата ул. Граф Игнатиев е осеяна с локви и пропадания. Досещате се и какъв беше репертоарът от оправдания, който получихме като отговор на следващия сигнал за нуждата от ремонт на ремонта…

Декември
Освен с перките на акули и надгробните плочи, декември неприятно ни изненада с още едно несъответстващо предложение. Зам.-кметът по просвета Тодор Чобанов стана основно настоящо лице в проведен от него спектакъл, целящ да ни убеди по какъв начин Централната минерална баня не би трябвало да бъде баня, тъй като “Топлофикация към този момент е влезнала в домовете на множеството столичани, и главната цел на Банята, хигиеничната, към този момент се реализира вкъщи”. По време на публичното разискване, извършено без водене на протокол и с съзнателно несъответстваща организация, всички жители интензивно опазиха тезата, че банята следва да резервира тази си функционалност и да се трансформира в съвременен балнеоложки и спа център. Уви, нито зам.-кметът Чобанов, нито придворните общински съветници, отпред с председателката на комисията по просвета в СОС и дясна ръка на Фандъкова – Малина Едрева, не пожелаха да се вслушат в гласа на жителите.

.

Годината приключи по същия метод, по който стартира. Отново голямо замърсяване на въздуха в София, още веднъж претъпкани лечебни заведения с хора с респираторни недоволства и поредна доза оправдания. Превишаванията на пределно допустимите правила бяха в пъти. Последваха инспекции в общинските жилища във Виетнамските общежития и О! Чудо, извършители не бяха открити. Общината се опита да се оправдае с времето и мъглата, както и побърза да показа виновността си с нас – чистият въздух зависел от всички нас. Безспорно е по този начин, само че “всички нас” не разполагаме с институционални принадлежности, бюджет и личен състав, с цел да направляваме, наказваме и управляваме процесите.

Събитие на годината – ремонтът на “Гаф Игнатиев”

Безспорно тематиката, за която столичани говорихме и ще приказваме най-вече е протичащото се по централната улица и прилежащите ѝ пространства. Вместо мотив за горделивост и задоволеност, че след години очакване и 24 млн. лева, най-сетне ще получим красива градска улица, обектът стана мотив за оскърбление, отчаяние и намерено неодобрение. Очаквано за едни, изненадващо за други, епичният и безконечен ремонт на ул. Граф Игнатиев, ясно сподели големите дефицити в работата на Фандъкова, най-близките ѝ заместници и администрацията. Вместо да покаже, че си е взела поука от предходните скандални поправки като този по бул.Дондуков, единственото което “безкомпромисната” дама потвърди, е че е изчерпана от морална, идейна и управническа позиция.

Гражданите не получихме и рационално пояснение, за какво ремонтът се забави и три месеца след крайния период към момента не е приключен, а улицата не е нито качествена, нито красива. Поставянето на надгробните плочи и перките на акули, провокирали неразбиране у столичани, пък лъсна още една тъжна истина – Фандъкова и екипът ѝ просто толкоз си могат! След седмици мъдруване, те просто прерязаха перките на две и по този начин “решиха” казуса. Безкрайното пренареждане пък сподели, че Общината не е може да подсигурява даже равност на елементарна настилка! Абсурд, само че истина.

Спаси София
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР