За Силви Гинар, която ръководи френската компания за производство на

...
За Силви Гинар, която ръководи френската компания за производство на
Коментари Харесай

Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

За Силви Гинар, която управлява френската компания за произвеждане на машини " Тимоние ", бизнесът процъфтява. Проблемът обаче е, че тя не може да откри задоволително личен състав, въпреки милиони хора във Франция да са безработни, споделя " Ройтерс ".

Гинар, която работи с екип от към 80 души, месеци наред се опитвала да откри десетте инженери и техници, от които се нуждаела, с цел да се оправи с повишените с една трета през миналата година поръчки. Две места не престават да бъдат свободни. Ситуацията с доставчиците й е още по-отчайваща. " Те даже не могат да намерят служащи, които да вършат елементи за нас. Имам снабдители, които объркват всичките ми поръчки ", споделя Гинар, чиято фамилна компания покрай Лион изнася 85% от машините, които създава за пакетиращата индустрия.

Компанията " Тимоние " и нейните усложнения с намирането на работна ръка са показателни за цялата индустриална индустрия във Франция. Недостигът на служащи, който визира също строителния и инженерния бранш, както и осведомителните технологии, идва на фона на продължителната висока безработица. В момента тя е 9.4% и не е падала под 9% през последните шест години.

 Френската стопанска система се възвръща, само че среща нов проблем - липса на квалифицирани фрагменти
© Reuters

Причината за по едно и също време високата безработица и неналичието на чиновници е всеобщото противоречие сред уменията, които се оферират, и тези, които се търсят. Това значи, че въпреки страната да изживява най-силния си напредък за последните шест години, неналичието на квалифицирани служащи основава индустриални усложнения и задръства веригите за доставки, разясняват пред " Ройтерс " изпълнителни шефове на разнообразни компании. Това може да окаже въздействие върху темповете на повишаване на стопанската система.

Повече от една трета от френските индустриални компании работят на цялостен потенциал, най-високото ниво от началото на 90-те години, а 40% оповестяват за компликации при наемането на личен състав. Това сподели предишния месец изследване на френската статистическа работа INSEE за последното тримесечие. В същото време наемането на непрекъснати контракти се е нараснало с 6.4% през четвъртото тримесечие, достигайки 48% - невиждани преди международната финансова рецесия равнища.

" Има действителен недостиг на умения, защото доста младежи обърнаха тил на индустриалния бранш ", разяснява Гинар.

 Френската стопанска система се възвръща, само че среща нов проблем - липса на квалифицирани фрагменти
© Reuters

Компаниите във Франция се пробват да се оправят в казуса, като притеглят квалифицирани служащи посредством разнообразни облаги. За производителя на помпи и клапани " Поклейн хидравлик " това значи да подкрепя финансово грижите за децата и даже да направи автобусна спирка до седалището на компанията в промишлен парк на 55 километра северно от Париж.

" Ясно е, че наклонността във Франция е ориентирана към напън за заплати... само че към този момент тя е лимитирана ", разяснява Ален Евербек, който дава отговор за човешките запаси във компанията. Макар да чака нарастване на заплатите от към 2% тази година, той споделя, че това може да се промени, когато компанията, наемаща 2400 служащи по целия свят и близо 900 във Франция, преразгледа възнагражденията през юли.

Пиер Вотерен, който управлява " Триумф контролс Франс ", производител на части за самолети и влакове покрай Париж, споделя, че е изправен пред конкуренция за инженери и техници от доста по-големи клиенти, които могат да предложат по-щедри условия.

" Аз постоянно ангажирам младежи, като им споделям, че ще имат повече отговорности, в сравнение с, в случай че стартират в (производителя на мотори за самолети) СНЕКМА или " Еърбъс ", показва той, като добавя, че те получават в допълнение образование, с цел да подобрят уменията си.

 Френската стопанска система се възвръща, само че среща нов проблем - липса на квалифицирани фрагменти
© Reuters

Много работодатели до момента се въздържаха от непрекъснатите контракти поради страха, че съгласно строгите трудови правила във Франция няма да могат да уволняват служащи, в случай че бизнесът поеме в неприятна посока. Президентът Еманюел Макрон ненапълно успокои тези паники с промяната на трудовия кодекс през септември.

Докато фирмите вършат всичко допустимо, с цел да избегнат повишението на заплатите, скоро може и да нямат различен избор, защото конкуренцията измежду работодателите става все по-ожесточена, разяснява Ален Румиляк, ръководител на консултантската компания " Менпауър груп " във Франция.

Работодателите желаят да избегнат сюжет като този в Германия, където синдикатът " И Ге метал " и работодателската организация " Зюдвестметал " се споразумяха за 4.3% повдигане на заплатите. Въпреки това през последното десетилетие френските компании са увеличавали заплатите по-бързо спрямо останалите страни в еврозоната, разрушавайки конкурентоспособността си на интернационално равнище.

 Френската стопанска система се възвръща, само че среща нов проблем - липса на квалифицирани фрагменти
Икономистът от Центъра за икономическо наблюдаване и за проучвания за развиване на стопанската система и за развиване на предприемачеството " Рексекод " Александър Венсан показва големия брой неквалифицирани фрагменти като съществена причина за недостига на служащи във Франция на фона на превишаващата 9% безработица.

Според централната банка и Международния валутен фонд, въпреки фирмите да наемат хора на рекордно високи равнища, неналичието на квалифицирани фрагменти значи, че без огромни промени безработицата е малко евентуално да падне под 8%.

Вотерен, сходно на други изпълнителни шефове, с които " Ройтерс " беседва, е на мнение, че главният проблем на Франция е, че просветителната система е доста зле приспособена към потребностите на фирмите.

Макрон, който е наясно с казуса, разгласи в петък проекти за подкрепяне на професионалното образование. Мерките са един от трите стълба на по-широката промяна, която ще бъде показана през април.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР