За шеста поредна година „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД ще подари на

...
За шеста поредна година „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД ще подари на
Коментари Харесай

БДЖ вози деца в неравностойно положение с парен локомотив до Банкя по случай 1-и юни

За шеста поредна година „ БДЖ–Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно състояние едно незабравимо пътешестване с парен локомотив. Инициативата е по случай Международния ден на детето – 1-и юни. Тазгодишното пътешестване ще бъде до Банкя, където от локалната община ще се погрижат за приятния престой на малчуганите в градчето. Събитието ще се реализира със съдействието на Дирекция „ Социални дейности” към Столична община.

В специфичния трен ще пътуват деца дружно с техните придружители от Центрове за настаняване от фамилен вид „ Любен Каравелов”, „ Сава Филаретов”, „ Екзарх Йосиф”, „ Христо Ботев, „ Георги Бенковски”, „ Георги Раковски”, „ Патриарх Евтимий”, „ Райна Княгиня” и „ Баба Тонка Обретенова”.

На 1-и юни детският трен, теглен от парен локомотив, ще посрещне своите посетители на първи перон на Централна гара София в 10:15 ч. Влакът ще потегли в 10:45 ч. и ще се движи по маршрут София – Банкя – София.

Атракционният трен ще дойде в гара Банкя в 11:15 ч. По време на престоя на ретро композицията за децата ще бъде изнесена специфична стратегия от малчуганите от локалната детска градина, а след нея всички ще се забавляват и играят с аниматори. На връщане влакът ще потегли от Банкя в 13:45 ч. и ще дойде на Централна гара София в 14:15 ч.

Детският празник, проведен от „ БДЖ–Пътнически превози” ЕООД, ще приключи с обяд и дарове по време на пътуването на влака към София.

Представителите на медиите, които демонстрират интерес да отразят събитието, могат да заповядат в 10:15 ч. на първи перон на Централна гара София.

Кратка историческа информация за парен локомотив № 01.23

Парният локомотив от серия 01.23 е създаден в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 година и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 година локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е избран за музеен локомотив и

става един от експонатите от музейната сбирка „ Железопътно наследство”. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и хранилище София през 1988 година, 01.23 е възобновен като

настоящ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 година локомотивът обслужва влака „ Ориент експрес” при прекосяването му през България.

През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР