За сериозен проблем, свързан с част от пенсионерите, алармира омбудсманът

...
За сериозен проблем, свързан с част от пенсионерите, алармира омбудсманът
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за забавяне на инвалидните пенсии

За сериозен проблем, обвързван с част от пенсионерите, сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Тя припомня на  обществения министър Иванка Шалапатова и шефа на Националния статистически институт Ивайло Иванов, че в институцията не престават да постъпват доста тъжби, свързани с изплащането на пенсии за неработоспособност.
Прочетете още
Проф. Ковачева акцентира, че поради влошено здравословно положение и неналичието на претовареност пенсиите за неработоспособност са единствен приход на хората с увреждания, с които те живеят – заплащат комуналните консумативи за жилищата си, закупуват медикаменти, покриват предписаното им лекуване и рехабилитация.

" Предвид същността на пенсиите и тяхното предопределение, е от значително значение полагащите се средства да бъдат съответно изплащани и в цялостен размер от възникването на правото, като определяща роля за това имат наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) “, написа публичният бранител.

На първо място измежду проблемите омбудсманът показва прекъсването на пенсиите за неработоспособност от Национален осигурителен институт в случаите, при които НЕЛК анулира и връща експертното решение на ТЕЛК за ново изговаряне.

Тя акцентира, че при обжалване на експертното решение, определящо 50 и повече % трайно понижена продуктивност, не се стопира пенсията напълно, а пенсията за неработоспособност се изплаща, само че в размер на обществената пенсия за напреднала възраст.

Дългият период, в границите на който от Национален осигурителен институт се възобновяват заплащанията при преосвидетелстването на лицата – е различен неуреден проблем, като неведнъж изразяваната позиция на институцията е, че след издаването на експертното решение от ТЕЛК или НЕЛК полагащата се поддръжка на хората с увреждания следва да се изплаща съответно и без закъснение.

Тя припомня и за проблемите с текста на член 74 от КСО, който изисква хората с увреждания с избрани 50 и над 50 на 100 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност да имат добит застрахователен стаж до избраната дата на неработоспособност, с цел да е допустимо да получават пенсия за неработоспособност заради общо заболяване.

Посочва и различен сериозен проблем, обвързван с наредбата на член 74 от КСО, за разрешаването на който омбудсманът упорства от години - условието осигурителният стаж да е насъбран до датата на инвалидността.

Акцентира, че в доста от случаите инвалидизирането е настъпило преди да е добит изискуемият застрахователен стаж за разпределяне на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, като жителите по-късно не престават да работят.

В умозаключение тя подчертава, че пенсиите за неработоспособност са заместващ приход при настъпила частична или изцяло изгубена продуктивност на лицата, преди излизането им от дейна работоспособна възраст и посредством тях освен се задоволяват с изключение на виталните потребности, само че и се подкрепят напъните на хора в уязвимо състояние да водят заслужен и деен живот.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР