За седма година местността Валога“, край врачанското село Оходен, е

...
За седма година местността Валога“, край врачанското село Оходен, е
Коментари Харесай

Откриха седмото издание на Фестивала за древни култури край Оходен /снимки/

За седма година местността „ Валога “, край врачанското село Оходен, е сцена на античните култури. Фестивалът „ Слънцето на Тодорка “ откри кметът Калин Каменов. ”Това е един от най-атрактивните фестивали, който ни връща обратно към нашите корени и ни демонстрира техния обичай и просвета. Всеки един участник способства за опазването на обичаите и традициите. Вярвам, че с всяко последващо издание на “Слънцето на Тодорка ” ще надградим артистичния конгрес и ще привличаме още повече туристи ” - сподели Каменов.
Директорът на Регионалния исторически музей - Георги Ганецовски изрази своето задоволство от това, че с всяка година броят на посетителите се усилва.
Благодарност към всички, които са помогнали за провеждането на събитието насочи Георги Врабчев - шеф на Младежкия дом. В рамките на откриването, кметът Калин Каменов получи почетен плакет на фестивала.
Церемонията стартира с възстановка на античен обред, с присъединяване на театрална група „ ТЕМП “.
Фестивалната вечер ще продължи с осъществявания на креативен обединения, дегустация на Национална академия „ Кулинарен историк “ и проява на извличане на спиртни питиета по технология от неолита.
В рамките на четиридневния артистичен конгрес посетителите могат да се включат в обработка на вълна, изработването на украшения и предмети от кост, грънчарство, тъкачество, копаничарство, пукотевица с лък. В програмата е планувано и археологическо учебно заведение в местността „ Валога “, като участниците получават документи за обикновен курс по археология.
Събитието се провежда от Младежкия дом и Регионалния исторически музей в града, с поддръжката на Община Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР