За съжаление, първо, не съм сигурна, че има реални основания

...
За съжаление, първо, не съм сигурна, че има реални основания
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Ако президентът се ангажира с кметове, първият и най-лесен удар срещу него ще бъде чрез тях

За страдание, първо, не съм сигурна, че има действителни учредения за импийчмънт на президента. Това сподели политологът Румяна Коларова в аудиокаста на " Фокус " " Това е България ".  " Това, несъмнено, не мога да го кажа изрично. Но сега не е времето, когато може да чакаме някакъв тип всеобщ митинг. За страдание, споделям. Разбира се, през есента, несъмнено, тогава, когато и в случай че президентът даде други мотиви, може. Но тук желая нещо друго да подчертая. Авторитетът на президентската институция очевадно е към този момент доста мощна ерозиран, тъй като на мен ми прави усещане, че по време на първия мандат, тогава, когато президентът направи някоя неуместна обществена изява или институционален ход, вицепрезидентката успяваше доста изрично да компенсира тези проблеми. В момента мисля, че и нейната позиция е доста, доста олекнала и доста, доста ерозирана. Вече никой действително не обръща внимание, може би тъй като пък и беше преекспонирана и преупотребена като персона, като фактор в границите на обществения спор ", сподели Коларова. 

Президентът, съгласно нея, е въпреки всичко боен, който има и упоритост, и експанзия. Така че сега проблемите на президента са свързани с това, че той е прекомерно упорит и прекомерно нападателен. А пък тази упоритост и експанзия е на фона на едно институционално изтощение.

" Много по-добре биха се възприемали оценките и позицията на президента, в случай че в тях нямаше този мощен негативизъм и мощна експанзия. Той е силов състезател в политиката, а пък на президента повече му отива друго. Нали знаете източните бойни изкуства какво вършат – те употребяват силата на съперника. Ей това е логиката на президентската институция. Логиката на президентската институция е един подобен занаятчия по източни бойни изкуства, който с доста леки придвижвания и мудни придвижвания, неагресивни придвижвания, употребявайки експанзията и силата на съперника, тотално го отстрани. Но Румен Радев не е подобен състезател ", добави политологът. 

По думите и Радев гради, и то от дълго време, политически план.

" Разбира се, в случай че ти имаш още четири години мандат, тъй като мисля, че още четири години има той, някак си е нелогично занапред да търсиш политически план, действителен. Така, че тук очевидно неговата тактика сега са кметове. Цялата тази приказка, че кметът е като президента и така нататък, се употребява, с цел да се стимулира съгласно мен самият президент, да се ангажира с фигури по места. Ето тези регионални шефове. Разбира се, огромният въпрос е до каква степен тези фигури са в действителност с престиж, с интегритет и така нататък Така че моята прогноза е, че в случай че той се ангажира с такива фигури, първият и най-лесен удар против него ще бъде посредством тях, тъй като съм изцяло уверена, че доста елементарно могат да излязат такива информации и тогава това ще се отрази върху самия президент, който се ангажира с тези хора. Така че ясна е неговата упоритост, ясно е какъв е времевият небосвод. Според мен персоналният избор доста постоянно може да се окаже неправилен, което ще има отрицателен резултат ", добави Румяна Коларова. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР