За резултатите от лидерската среща ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има ли

...
За резултатите от лидерската среща ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има ли
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Политическа сила с под 25%, да определя 100% от властта няма никъде по света

За резултатите от лидерската среща ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има ли късмет за сформираме на постоянно правителство разговаря с политолога проф. Румяна Коларова.  

- Проф. Коларова, виждате ли късмет за държавно управление след лидерската среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

- За да има решение за постоянно държавно управление сред двете обединения, съгласно мен има едно значимо изискване и това е персоналният състав на кабинета да бъде съветван и утвърден от ГЕРБ. Всичко друго би означавало да се съгласиш с предложение „ котка в чувал ”. Аз не виждам никакви рационални причини ГЕРБ да го одобри.

Първото изискване, което ГЕРБ слага, е въпреки всичко персоналният състав на кабинета да бъде съветван с тях. Тук желая да подчертая, че в случай че в състава влязат Кирил Петков и Асен Василев, това е безусловно недопустимо за ГЕРБ и подобен състав би бил по-скоро провокация, т.е. той е препоръчан с ясното схващане, че ще бъде отритнат.

Но, в случай че влязат хора като акад. Денков, следва да се има поради и друго, че акад. Денков не е със статут на специалист, въпреки че експертизата му за сферата на образованието е безспорна. Защото не можеш да твърдиш, че е специалист човек, който е бил лидер на листа и е ръководител на парламентарна група.

С други думи обрисуват се два извънредно значими момента. Първо, дали персоналният състав на кабинета ще се съветва с ГЕРБ. И второ, което е не по-малко значимо, дали хората, които ще бъдат номинирани, ще бъдат специалисти или ще бъдат политически фигури. Не виждам по какъв начин и за какво ГЕРБ би се съгласил да поддържа политически фигури или да поддържа състав на кабинета, с който те не са осведомени.

- Казвате, че и двете са неприемливи?

- Да, това желая да обясня. Идеята, че можеш да имаш кабинет, предлагайки председателски места на парламентарни комисии, е на процедура профанизация на правилото за разделяне на управляващите. Защото присъединяване в изпълнителната власт е основен съставен елемент за надзор върху нея. Ако съставът на кабинета е с политически фигури, пределно ясно е, че това е рекламация на политическа мощ, спечелила по-малко от 25% от мандатите в Народно събрание, да дефинира 100% от изпълнителната власт. Такова знамение аз не познавам. До този миг на никое място по света такова нещо не е имало.

Прочетох за някакъв образец, който те дават с Швеция и настоящето шведско държавно управление. Искам да подчертая, че настоящето шведско държавно управление е ръководство на една устойчива коалиция, която в продължение на 25 години образува десен блок в страната и която сега няма цялостно болшинство. Затова обединението получава поддръжката си от радикална партия, която е неприемлива. Представете си, това би означавало да имате коалиция сред ГЕРБ и Политическа партия, на които не им доближават два или три мандата, и те да получат поддръжка от „ Възраждане ”. Разбира се, в България този вид е невъобразим, тъй като „ Възраждане ” е тотално антисистемна партия. Но желая да кажа, че от аритметична позиция това е форматът, по който можеш да имаш една подкрепяща партия. Аналогична беше обстановката у нас, когато ГЕРБ бе в коалиция с Реформаторския блок и АБВ, и имаше поддръжка от Патриотичния фронт за недостигащите няколко мандата. Трите партии нямаха 121 депутата. Такъв вид поддръжка, обаче, не става без документално съглашение. Това споразумение  включва освен стратегия за ръководство, а включва и съществени параметри на изпълнителната власт, на състава на изпълнителната власт. Така че претенциите за решения, които Политическа партия предлага, би трябвало да бъдат съобразени с салдото на сили, който съществува в сегащния парламент. Това значи, че би трябвало да се създадат взаимноприемливи отстъпки.

Това, което досега аз следя, е, че се заявяват политики и няма предпочитание да се вършат взаимни отстъпки от тези позиции, когато става дума за Политическа партия. Виждаме, че ГЕРБ прави компормис, от ГЕРБ споделят – „ ние сме подготвени да подкрепим кабинет с втори мандат, само че при ето какви условия ”. С други думи, те вършат отстъпка. Мен ми е забавно да видя в този момент от старана на ПП  и Демократична България дали ще има отстъпка, с цел да може да се стигне до взаимноприемливи взаимни отстъпки. Ако не престават с тези заявления, че те имат това решение, което ще съблюдават и така нататък, до кабинет няма да се стигне.  Това е резултатът от този тур на договаряния. До този миг ГЕРБ са заявили обществено каква е отстъпката, която те са подготвени да създадат. Мисля, че в този момент е ред на Политическа партия и Демократична България да заявяват обществено каква е отстъпката, която те са подготвени да създадат. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР