За разлика от няколкомесечната подготовка за коронацията на крал Чарлз,

...
За разлика от няколкомесечната подготовка за коронацията на крал Чарлз,
Коментари Харесай

Абдикация и коронация в едно: какво ще се случи в Дания в неделя

За разлика от няколкомесечната подготовка за коронацията на крал Чарлз, който седна на трона съвсем половин година след гибелта на Елизабет Втора на обилна церемонията, промяната на монарха в Дания ще е надалеч по-семпла.
 Защо принц Фредерик остава без коронация след абдикацията на кралица Маргрете
Защо принц Фредерик остава без коронация

Наследникът на кралица Маргрете продължава скромната традиция

В новогодишното си послание преди по-малко от две седмици разгласи, че ще абдикира в интерес на сина си принц Фредерик. Новината беше непредвидената за датчаните, които в последните 52 години одобряват Маргрете като майка на нацията.

Тази неделя, 14 януари, Фредерик публично ще стане крал, само че тържествена коронация няма да има. Събитието е по-скоро официално предаване на властта на президента, въпреки да съблюдава строга поредност.

13.35 ч. - идване в двореца Кристиансборг

В толкоз часа принц Фредерик и принцеса Мери дружно с 18-годишния си наследник Кристиан ще дойдат с автомобил в двореца. Две минути след тях ще дойде и кралица Маргрете.

14 ч. - Маргрете абдикира

Пред Държавния съвет и членове на държавното управление кралицата ще подпише абдикацията си. Това ще стане на обща среща, на която участват Фредерик и Кристиян. Символът на промяната на властта ще бъде моментът, в който Маргрете отстъпи председателското място на Фредерик, а Кристиян седне от дясната му страна.

15 ч. - крал Фредерик и кралица Мери на балкона на двореца

и ще бъдат оповестени за крал и кралица на балкона на Кристиансборг от министър-председателя на Дания Мете Фредериксен. Три пъти по 27 топовни салюта ще отбележат събитието.

17 ч. - промяна на знамената

Кралските флагове ще бъдат свалени от двореца, в който живее Маргрете - тя все по този начин резервира купата си кралица, и ще бъдат вдигнати над двореца Амалиенборг.

18 ч. - празник в парка Тиволи

В обичаното място на кралица Маргреге - увеселителния парк Тиволи, ще бъде маркирано царуването на една обичана кралица и възкачването на престола на един нов крал. Това ще стане с най-пищните фойерверки в историята на Тиволи, които се чака се виждат освен в Копенхаген, само че и в предградията на датската столица, допълват Express.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР