За правото на изключване след работно време се говори от

...
За правото на изключване след работно време се говори от
Коментари Харесай

Право на изключване по време на дистанционна работа


За " правото на изключване " след работно време се приказва от интервала на пандемията и нарасналото навлизането на работата от разстояние , което предпостави нуждата от регулация на отбраната на персоналното време на всеки чиновник и служащ.

Какво съставлява то по своята същина и по какъв начин следва да бъде прилагано в режим на работа от разстояние, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Идеята му е да се прекратява работата от разстояние след работно време . Работникът или служителят да не може да реализира електронна връзка с работодателя по време на междудневната и седмичната отмора. Тези оферти към момента са на стадий разискване. Очаква се в границите на новата законодателна стратегия да бъдат заложени и откакто всички обществени сътрудници са се съгласили, да се стигне и до изменение в Кодекса на труда.

С цел да се обезпечи протекция на работещите от разстояние с плана се предлага регламентиране на „ правото на изключване “, т.е. правото на служащия или служителя да не реализира електронна връзка с работодателя по време на междудневната и седмичната отмора.

 istock istock
Това е причина за възстановяване на салдото сред професионалния и персоналния живот, както и за понижаване на равнищата на стрес измежду работещите . С оглед на събитието, че при някои специалности е належащо в избрани обстановки работодателят да има право да потърси връзка с служащия или служителя, се регламентира опцията с самостоятелния и/или в груповия трудов контракт да се уговорят условия, при които е възможно работодателят да потърси служащия или служителя по време на откритите почивки.

Всъщност, работодатели и синдикати се сплотяват към предлагането служащите и чиновниците да не бъдат притеснявани по телефона, в обществените мрежи и каналите за връзка след работно време . Целта на така наречен " право на изключване " се обмисля в българското трудово законодателство, като задачата е служащите и чиновниците да употребяват дейно времето си за отмора.

Важно е да се означи, че с изключение на в Кодекса на труда, предлагането може да се регламентира и в груповите трудови контракти . За да бъде изрядно уредено в закона, е належащо и точно да се посочи какво тъкмо се схваща под цифрово устройство и да се направи също прецизна дефиниция, която да разреши при избрани условия, работещите и работодателят да се свързват.

Категорично е обаче, че всички служащи и чиновници би трябвало да имат опция да се употребяват от това право, без да търпят наказания, в случай че не реагират на търсене от работодателя по време на работните почивки или извънработно време.

 istock istock

Това право би трябвало да се ползва за всеки служащ и чиновник, без значение дали той работи от разстояние, или в офиса на работодателя . След приключване на работното време да не може да бъде притесняван по имейл, телефон и други типове връзки. Това ще се изрази, в случай че бъде контролирано правото на отделяне, като служащ или чиновник, който не дава отговор на имейлите и позвъняванията на работодателя след работно време или по време на отмора, не носи никаква отговорност за тези свои дейности или бездействия.

Припомням, че такова законодателство към този момент съществува на национално равнище в седем от страните членки на Европейския съюз, измежду които Италия, Франция, Гърция и други В България разговорът по тематиката към този момент е на дневен ред и следва да се намерят най-хубавите текстове закона, които да балансират ползите на работодателите и в същото време с това да обезпечат отбрана на правата на служащите и чиновниците.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР