За православните християни днес е Велики петък. Това е денят,

...
За православните християни днес е Велики петък. Това е денят,
Коментари Харесай

Разпети петък, християните съпреживяват Христовите страдания

За православните християни през днешния ден е Велики петък. Това е денят, който напомня за страданията, несправедливата присъда, разпятието и кръстната гибел на Иисус Христос. Тези събития са в основата на особените църковни служби през днешния ден. Сутринта в храмовете се изнася за поклонение светата Плащеница, която е знак на положения в гроб Спасител, а по здрач края нея се прави Опело Христово.

През целия ден на Велики петък храмовите камбани бият траурно. Църквата съпреживява скръбния, само че избавителен ден на Христовото разпятие и гибел.

Врачанският митрополит Григорий:

" Разпети петък е денят, в който се прави това нечувано и невиждано в историята дело човешко, а точно индивидите разпънаха своя Спасител, своя изкупител. Той беше предаден, наказан, личуван, подиграван, хулен и по пътя към Голгота носеше тежкия си кръст и там на Голгота беше разпнат сред двама разбойници като изверг, там на кръста съобщи душата си за спасението  на човешкия жанр. Той проля кръвта си на кръста поради всички нас ".

Сутринта на богослужението с четива и песнопения се пресъздават страданията и погребението на Христос. За поклонение се изнася Светата Плащеница - знак на положения в гроб Спасител.
Вечерта към нея се прави Опело Христово.

Погребението на Спасителя се ознаменува с лития към храма, след което плащеницата се внася в олтара и се поставя на престола, който е знак на Христовия гроб.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР