За пръв път от 2008 г. дневните за командировка в

...
За пръв път от 2008 г. дневните за командировка в
Коментари Харесай

Дневните за командировка в страната се увеличават двойно

За пръв път от 2008 година дневните за командировка в страната ще бъдат увеличени, освен това двойно. Сумата ще се увеличи от 20 на 40 лева дневно, планува план на промени в наредбата за командировките в страната, оповестен за публично разискване. Преди няколко дни министерството на финансите пусна подобен план и за наредбата за командировките в чужбина.

Дневните пари са предопределени за покриване на разноските на командирования за храна денем и компенсиране на служащия или служителя за претърпяното стеснение, защото не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за интервала от януари 2008 година до декември 2022 година инфлацията съгласно показателят на потребителските цени е 60,8%. С препоръчаното нарастване ще се подсигурява съответен размер на дневните, с цел да може командированият да покрие разноските за храна, стимулират се от общественото министерство.

В наредбата са планувани и редица облекчения и благоприятни условия за покриване на спомагателни разноски. Заповедта за командироване ще може да се издава и в електронен тип. Когато човек пътува със личен превоз, разноските ще му се възвръщат не съгласно най-икономичния режим на придвижване, както е в този момент, а съгласно смесен режим на придвижване. Сега под пестелив режим се има поради извънградско шофиране, което пречи да се възвръщат действителните разноски при командировката, изясняват създателите на наредбата.

По преценка на командироващия или когато това е уговорено в групов трудов контракт, дневните могат да бъдат изплатени в размер до 200% от избраната в наредбата базова сума, т.е. 80 лева дневно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР