За повече от хиляда години монасите от Света гора са

...
За повече от хиляда години монасите от Света гора са
Коментари Харесай

В Света гора монасите се страхуват от нов гръцки закон

За повече от хиляда години монасите от Света гора са разрешавали само на мъже да влизат в античните им каменни манастири. Но в този момент те се боят, че мирът и тишината в тяхната напълно мъжка обител са застрашени от новия гръцки закон, допускащ на хората да сменят пола си, написа The Daily Telegraph, представен от " Фокус ". Законът, признат предходната седмица от Народното събрание в Атина, разрешава на жителите на страната над 15-годишна възраст да трансформират пола, маркиран в персоналните им карти след опростено решение на съда, без да дават доказателство, че са минали през интервенция за промяната му.

Православните монаси се боят, че законът ще разреши на дамите просто да се разгласят за мъже, с цел да получат право на достъп на територията на полуострова в Северна Гърция. Районът приютява 20 манастира и повече от 2000 монаси, някои които са се отказали от сравнителните улеснения на килиите и желаят даже по-голяма изолираност в дребни колиби, окичили отвесните скали.

Света гора се употребява със специфична автономност и достъпът е строго стеснен до 100 православни и 10 неправославни лица, които се одобряват най-вече за три дни. Игумените на манастирите са пратили писмо до гръцкото държавно управление, изразявайки загрижеността си от следствията на новия закон.

„ В светлината на закона, ние сме неспокойни за това, което ни планува бъдещето. Това е следващото нарушаване на божиите повели, както и сегашното законодателство, което разрешава съжителството на еднополовите двойки. Ако не се съпротивим, то нашите предшественици ще станат от гробовете си “, написа в писмото.

Загрижеността на монасите отразява осъждането на православната черква като цяло против новия закон. „ Законът е възмутително ентусиазъм, което разрешава на човек да трансформира пола си с елементарна молба за няколко минути, обратно на това, което господ е дал на хората. Който има полова дисфория е душевно болен “, сочат гръцките църковни водачи.

Църквата счита закона за „ противоположен на човешката природа и биология “ и че ще сътвори „ комплициране “. Църквите в някои елементи на Гърция са се заканили да бият камбаните си в символ на печал всеки ден от тази седмица, в символ на митинг против новия закон.

Създадена през Х век, манастирската общественост на Света гора е едно от най-почитаните места в православния свят. Дори и женски домашни животни не могат да влязат на полуострова, като се изключи котките, които са ценени поради това, че ловят мишки. Жените не могат даже и да приближат крайбрежията на полуострова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР