За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за

...
За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за
Коментари Харесай

Здравният министър обяви, че България е в началото на третата вълна на COVID-19

За последните седмици виждаме и отчитаме една устойчива наклонност за увеличение на случаите, регистрирани с положителен тест за Covid-19. Паралелно с това, с помощта на ограниченията, които работят в страната и са с най-нисък показател на суровост, съумяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа. Това съобщи на постоянен брифинг за разпространяването на ковид здравният министър Костадин Ангелов.

За съпоставяне ограниченията у нас са извънредно демократични и с помощта на тях реализираме резултатите като ритъм на заболеямост и смъртност спрямо равнищата в Европейски Съюз, акцентира проф. Ангелов и добави, че за последната седмица наклонността е обърната – доказаните случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35 на 100, а за интензивни – 38%. По-висок % претовареност на леглата се следи в областите Благоевград, Варна, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

За направените антигенни проби досега в системата на образованието – на учителите са направени 23 007 теста, от тях позитивни са 57. От непедагогическия личен състав са направени 6427 теста, от които позитивни 17 теста. Общият брой на проби в системата на образованието е 29 434.

„ Не мога да подмина с нехайство това, което се случва в Европейски Съюз. Проблемите с доставките на ваксини на европейско равнище, проблемите на обособените страни, проблемите на Европейската комисия, всичко това рефлектира и в нашата страна. Миналата седмица получихме писмо от еврокомисаря по опазване на здравето, с което ни се заостря вниманието, че България би трябвало да анулира заповедта си за експорт на медикаменти и О2. Ние сме една огромна общественост, само че постоянно във всичките си дейности ние се ръководим от ползите на българския народ “, посочи министърът.

От своя страна основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев разяснява на брифинга, че няма някаква огромна разлика във връзка с позицията на страната ни в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство: „ Заболяемостта е нараснала на целия континент. Водещи са Португалия, Испания и Ирландия. Най-ниска в Европейски Съюз е заболяемостта в Гърция, България и Финландия “.

14-дневната заболяемост у нас е 99 на 100 000. От понеделник тя е към този момент 140 на 100 000. Това ни отрежда 26-о място в Европейски Съюз и ЕИП и 6-о място на Балканите.

Смъртността е 8,03 на 100 000 – 15-о място в Европейски Съюз.

Има оживление вътре в страната. Имаме 12 области в алената зона, 12 в оранжевата и единствено 4 в жълтата - Видин, Добрич, Разград, Търговище. Нямаме области с под 20 на 100 хиляди заболеваемост.

Костадин Ангелов напомни при какъв аршин ще се разисква стягане на ограничаващите ограничения: „ Когато тя доближи 200 на 100 000 за 14-дневен интервал – в този момент ние ще се съберем и ще вземем нужните ограничения “.

Той предвижда по кое време ще се премине към четвъртия имунизационен стадий, с който ще стартира и всеобщата имунизация у нас: „ Дори и при започване на март при съществуване на задоволително пристигнали в страната ваксини да стартира четвърта фаза на имунизацията “

Заболеваемостта от ковид у нас се е повишила с 32 % по отношение на предходната седмица, съобщи ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски:

„ Ако вземем отпреди 2 седмици, то е 54% увеличение. Смъртността е увеличена единствено с 4% “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР