За поредна година (ИПИ) представи изследването Регионални профили: показатели за

...
За поредна година (ИПИ) представи изследването Регионални профили: показатели за
Коментари Харесай

Пловдив отчита положителни тенденции в икономическото си развитие

За поредна година (ИПИ) показа проучването „ Регионални профили: индикатори за развиване “, което дава обхватна информация за развиването на областите в страната. В допълнение ИПИ показа и фокусиран разбор, отдаден на икономическото и общественото развиване на областите в Южна България. Данните демонстрират позитивните трендове в икономическото развиване на Южна България.
Според статистиката на Национален статистически институт за 2019 година Пловдив регистрира позитивен машинален приръст от 3,1% , следван от София с 2,4% и останалите огромни градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам. „ Положителният машинален приръст е реалност, както на регионално равнище, по този начин и на равнище община, което е обикновено на фона на развиването на община Пловдив “, съобщи старши откривателят в института за пазарна стопанска система Петър Ганев. Той добавя, че в интервала от 1990 година до 2011 година в Пловдив се следи заледяване на растежа на популацията, а след 2011 процесът рестартира и още веднъж стартира да се следи растеж на хората, които идват да живеят и работят в града. По думите му това се дължи на два фактора – индустриалното развиване в периферията на Пловдив и растежа в цифровите услуги.
 ИПИ: Пенсионната промяна нарушава Конституцията ИПИ: Пенсионната промяна нарушава Конституцията
Унищожителна рецензия по адрес на призната в края на предходната година пенсионна промяна насочиха през днешния ден от Института за пазарна стопанска система (И...
„ Много от индустриалните терени в прилежащите общини, като „ Родопи “ и „ Марица “ се развиха, добра е и свързаността на Пловдив с други центрове в Южна България, което оказва позитивно въздействие “, разяснява Ганев. По данни на ИПИ заетостта в бранша на осведомителните и информационните технологии в Пловдив се е удвоила за интервал от 5 години. В рамките на 2014 – 2019 броят на заетите хора в бранша е повишен от 2500 до близо 5000 за цялата област (в тази цифра не влизат заетите в аутсорсинг индустрията). „ Голяма част от тях са фокусирани в самия град Пловдив, тъй че това развиване на цифрови услуги в града и промишленост в необятната външна страна обърна и общественото развиване, което се усеща и от притока на хора в града “, посочи още Петър Ганев. По думите му Пловдив е образец за това, че развитата стопанска система може да издърпа всички други обществени знаци в позитивна посока.
Според Ганев динамичността в цифровия бранш и съответно в осведомителните технологии ще се резервира , макар пандемията, поради конкурентните преимущества в бранша. „ Извънредната конюнктура може да предизвика спомагателни процеси. По-малкото наличие в офиса и работата от у дома е късмет за Пловдив, като втори IT център в страната, да се развие още повече и да притегли още младежи, които избират да живеят в Пловдив пред столицата “, добави още Ганев. Експертите от ИПИ означават още, че Пловдив се откроява и като един от най-хубавите образци от позиция на фокусирана работа за развиване на индустриалните площи . Според тях това се дължи на позицията на самия град, обширната работна ръка наоколо до него и подобаващите терени. „ В допълнение несъмнено положителната работа на екипа на Тракия икономическа зона дава спомагателна сила, която не съществува на други места. В Пловдив се следи композиция от взаимна работа на частни начинания, община и бизнес, която дава добър резултат и това се вижда по данните и позиционирането на Пловдив в националния спор като място където промишлеността се развива “, акцентира Петър Ганев.
Анализът на специалистите от Института за пазарна стопанска система демонстрира, че дълготрайните трендове, като позитивната смяна в промишлеността и растежът на цифровите услуги, ще останат в действие за Пловдив, за разлика от други места в България. Според старши специалист Ганев е значимо по какъв начин Пловдив ще успее да си взаимодейства с други дейни райони в страната. „ Екипите, виновни за привличане на вложения търсят общи начинания и основа за работа дружно. Планирането за идващите 7 години демонстрира, че съдействието ще бъде междуобщинско и междурегионално, което ще докара до по-голямо районно развиване и позитивни промени “, съобщи Петър Ганев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР