За поредна година броят на дадените разрешения за работа на

...
За поредна година броят на дадените разрешения за работа на
Коментари Харесай

Ръст от над 12% на разрешенията за работа на непълнолетни

За поредна година броят на дадените позволения за работа на малолетни нараства по отношение на миналата година, като за първите 9 месеца 2019 година надвишава 8700 , оповестяват от пресцентъра на Главната ревизия по труда (ГИТ).

За съпоставяне, за същия интервал през предходната година са били 7720, като растежът е повече от 12 на 100. Едва 159 са отводите - при 115 през 2018 година , което значи под 2 на 100 от настояванията. Традиционно икономическите действия, в които се наемат малолетни, са хотелиерство, ресторантьорство и търговия. Най-активно те работят през лятната почивка, се показва в известието.

За възпитаници, включени в дуална форма на образование , са дадени над 600 позволения за деветте месеца на тази година. Девет са случаите на отвод. Той се постановява, когато изискванията на труд на местата, избрани за работа на учениците, не дават отговор на законодателните условия за санитарно-хигиенните правила - превишени експозиции на звук, на прахуляк, нормите за микроклимата и други, или заплашват физическото и психическото им здраве . В тези случаи работодателите се насочват да дефинират други работни места в сходство със закона, и когато го създадат, получават позволение за тях.

Законодателството не прави разлика в условията за достъп до пазара на труда на малолетни, наемани в действителната стопанска система, и такива, наемани по отношение на дуалното образование. С даването на позволение се поема отговорност, че малолетните няма да работят, респективно да се образоват, във нездравословни условия. Поради това би трябвало да се ползват Кодексът на труда и подзаконовите нормативни актове, касаещи закрилата на малолетните служащи, еднообразно за всички, ненавършили 18 години . Служителите на Агенцията обаче, спомагат с всички възможни от закона средства на работодателите и шефовете на професионални гимназии, с цел да могат от ден на ден възпитаници да се образоват в действителна среда, допълват от ИА " ГИТ ".

Единствено от работодателите зависи те да получат позволение за наемане на малолетни, в това число и в дуална форма на образование, допустимо най-бързо. Когато са показани всички нужни документи, чиновниците на дирекциите " Инспекция по труда " поставят изпитание да се произнесат в границите на три дни, макар че законовоустановеният период е седем дни.-->

Документите, които се изискват от работодателя за работа на малолетни, са идентични с тези, които се изискват за всяко работно място. Разликата е, че когато са наети малолетни, документите се дават авансово, а когато хората са пълнолетни - при инспекция.

От страна на Инспекцията по труда работодателите са оптимално облекчени при администрирането на процедурата за наемане на малолетни, като е основана опция подаването на настояванията, както и приемането на разрешението или отхвърли, да бъде по електронен път.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР