За поредна година българските пожарникари ще отбележат професионалния си празник.

...
За поредна година българските пожарникари ще отбележат професионалния си празник.
Коментари Харесай

Българските пожарникари отбелязват своя професионален празник

За поредна година българските пожарникари ще отбележат професионалния си празник. Празникът ще се състои на 14 септември в двора на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Церемонията, в границите на която ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на починалите при осъществяване на служебните си отговорности чиновници на ГДПБЗН, ще стартира в 14 часа. На нея ще участват управленията на вътрешното министерство и на основната дирекция.

През 1995 година с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е оповестена за Професионален празник на чиновниците на тогава Национална работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Така е възобновена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил призован точно на 14 септември, само че през 1905 година

Една от първите истински пожарни команди е основана през 1878 година в София. През 1884 година са доставени първите пожарни помпи, придвижвани с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов стадий в развиването на пожарното дело. Още в първите години след Освобождението е положено и началото на проведената противопожарна агитация. През 1896 година в гр. Русе е учредена първата в страната доброволна пожарна тайфа, само че едвам 10 години по-късно доброволните пожарни дружини стартират да работят дейно.

В столицата от 1 юли 1999 година има и монумент на починалите пожарникари при осъществяване на служебния им дълг, а в основите му е сложена капсула с обръщение към бъдните генерации огнеборци, в което се споделя: " Само настояще, отдало дължимото на предходното и запомнило неговите уроци и поучения, може да гради и пази едно положително бъдеще...в името на човешкото богатство и професионалната чест ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР