За пета поредна година в пет града от страната ще

...
За пета поредна година в пет града от страната ще
Коментари Харесай

"Стара хартия за нова книга" с пето поредно издание в Бургас

За пета поредна година в пет града от страната ще се организира националната екокампания " Стара хартия за нова книга ". Общините Хасково, София, Русе, Пловдив и Бургас ще бъдат домакини на настоящoто издание на самодейността, която дава опция на децата да научат повече за преработването, да схванат по какъв начин да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание както и дарове от сътрудниците на празника. Организаторите от " ЕКОПАК България " АД и Книжен център " Гринуич " припомнят, че колкото повече остаряла хартия съберат децата, толкоз повече дървета ще спасят от изсичане.

В Бургас акцията под надпис " Почисти и прочети " ще се организира на 24 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. В събитието ще се включат- Хор " Милка Стоева ", Детска вокална група " Морски песъчинки ", Танцова групировка " Дюн ", Детската школа на Клуб за спортни танци " Бургас 1975 ", ФА " Радост ".

Талисман на акцията " Стара хартия за нова книга " тази година е един от най-обичаните модерни фентъзи герои - Пърси Джаксън - наследник на Посейдон, грабител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният младеж с гений да се забърква в неприятности е прочут на българските читатели от поредицата на американския публицист Рик Риърдън " Пърси Джаксън и Боговете на Олимп ", оповестена от издателство " ЕГМОНТ ". За участниците в петте града ще бъдат готови викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън. Разбира се, епичното състезание на познания ще им донесе спомагателни изненади.

Специалното предизвикателство на уредниците в тазгодишното издание на " Стара хартия за нова книга " също е въодушевено от митичната тематика: конкурс за къс роман " Стари герои в нови истории ". Децата ще бъдат предизвикани да основат истинска авторска история с обичан древногръцки персонаж, подложен в нова и необикновена обстановка. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на дребните създатели. В състезанието присъединяване могат да вземат деца и младежи до 18-годишна възраст, които живеят в общините, в които ще се организира акцията. Творбите ще се изпращат авансово в период от 24 август до 5 септември в това число на e-mail адрес: [email protected]

За цялостните условия на състезанието, апелирам, посетете: http://www.greenwich.bg/

За да има за всички задоволително книги, всеки, който извърши изискването да донесе 5 кг остаряла хартия за преработване, ще може да получи единствено една книга, само че не повече. Децата, донесли спомагателни 5 кг хартия, ще получат втора брошура на екотематика - изданието " Ти можеш да спасиш планетата ", предоставено от " ЕКОПАК България " АД. Така в границите на празничния ден децата могат да получат оптимален брой две книги. Средствата от събраната остаряла хартия в петте града ще бъдат употребявани за препубликуване на специфичното издание на " ЕКОПАК България " АД.

Началото на идеята " Стара хартия за нова книга " бе сложено на 15 септември 2013 година Организаторите Книжен център " Гринуич " и " ЕКОПАК България " АД и сътрудниците на " Стара хартия за нова книга " се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето. За четирите години в самодейността се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, дружно със своите родители, предадоха за преработване 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички дружно спасихме от изсичане 1170 дървета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР