За първия законопроект, внесен от народния представител Васил Пандов от

...
За първия законопроект, внесен от народния представител Васил Пандов от
Коментари Харесай

Депутатите приеха да има повече отчетност при парите на НЗОК

За първия законопроект , импортиран от народния представител Васил Пандов от ПП-ДБ гласоподаваха 120 народни представители, 13 бяха срещу, а 45 гласоподаваха с „ въздържал се “. 

 

Според отчета на комисията по опазване на здравето законопроектът цели възстановяване разходването на обществени средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарствени артикули, прилагани в болничната помощ.

Вторият законопроект е импортиран от народния представител Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той бе гласуван със 127 гласа „ за “, петима - „ срещу “ и 53 - „ въздържал се “. С него съгласно отчета на здравната комисия се планува НЗОК да не може да заплаща лекарствените артикули на стойност по-висока от най-ниската стойност сред последно настоящите рамкови съглашения и приблизително претеглената стойност, заплатена от НЗОК през миналата година за всеки лекарствен артикул и цената, на която лекарственият артикул е доставен на съответния реализатор на болнична здравна помощ. 

 

Третият законопроект за промени в Закона за здравното обезпечаване е импортиран от Божидар Божанов от ПП-ДБ. Той бе гласуван със 125 гласа „ за “, 44 – „ срещу “ и 13 „ въздържал се “. С промените се планува системата за несъмнено електронно връчване да бъде единственият разрешен метод за даване на документи в Районната здравноосигурителна каса, като по този метод ще се понижи административната тежест за договорните сътрудници, се показва в отчета на здравната комисия. 

В хода на разискванията доктор Александър Симидчиев от ПП-ДБ изясни, че двата законопроекта - този на сътрудника му Васил Пандов и на Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, са по отношение на разходването на средства за закупуване на медикаменти от НЗОК.

 

Оказва се, че в някои случаи лечебни заведения са купували по-големи размери на по-високи цени, уточни депутатът, т.е. в случай че използваме приблизително претеглени цени, това крие риск да не можем да снижим цените толкоз, колкото би било допустимо, добави той.

 

По думите му тази смяна с двата законопроекта действително икономисва пари на НЗОК .

 

Относно плана на Божидар Божанов Симидчиев уточни, че " част от проблемите ни в здравната ни система произлизат от това, че някой може на хартия да подпише нещо, без да е ясно по кое време е направено това ". " С електронен автограф това не може да стане, защото електронният автограф слага съответна дата и час на подписването ", обясни Симидчиев.

По думите му с този законопроект останалите 30 % от районни здравни каси, които към момента не желаят да разрешат на лекарите да подписват договорите си електронно, ще бъдат задължени да го създадат. 

 

Божидар Божанов от ПП-ДБ разяснява, че в съответния случай нов програмен продукт няма, а се планува потреблението на съществуваща система за електронен автограф. Никакво ново умеене не се планува за лекарите, добави той и посочи, че просто няма да се постанова да се разхождат до регионалния град, откакто законопроектът бъде признат.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР