За първите шест месеца на 2019 г. строителните предприемачи са

...
За първите шест месеца на 2019 г. строителните предприемачи са
Коментари Харесай

Асоциация настоява за въвеждане на електронно строително разрешение

За първите шест месеца на 2019 година строителните бизнесмени са внесли в бюджета на Столичната община към 7.8 млн. лв. от такси за позволения за градеж на здания, заяви Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени

© Анелия Николова Асоциация на строителните бизнесмени предлага да се вкара електронно строително позволение, с цел да бъде облекчена административната тежест върху бизнеса. Председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени в България (НАСПБ) Георги Шопов заяви, че са срещнали с настояването си Столичната община и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Методика и електронна платформа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При електронното позволение става дума за методика и електронна платформа, с помощта на които доста по-бързо, по-точно и по-проверено строителното позволение излиза в очевиден тип, посочи Шопов. По негова информация от няколко години система за електронни строителни разрешителни работи в Македония и в Сърбия. " Въпросът е по кое време ще има воля в обществото, с цел да проработи и при нас ", добави той.

Електронните разрешителни допускат обязаност сред обособените инстанции, в прорез със сегашната процедура, при която жителите и представителите на бизнеса вървят от гише на гише. А това може да се случи в електронна среда автоматизирано. Инвеститорът предава на електронен притежател съответната документи и без повече да се занимава, интересува и да разнася папки от кабинет на кабинет, до две седмици получава строително позволение, тествано от всички ведомства, изясни концепцията той.

" Ние сме за дигитализацията на целия административен развой както по въвеждането на постройката в употреба, по този начин и на всички протоколи, които се основават и в самото строителство. Това ще направи обществото по-ефективно и ще ограничи напрежението в сектора, считат от асоциацията.

По-малко планова документи

Друго предложение на НАСПБ е да бъде понижен размерът на плановата документи, нужна за издаване на позволение за строителство по образеца на други европейски страни. В момента за задачата са нужни над 50 плана. Според асоциацията са задоволителни: инспекция на архитектурния план за сходство с градоустройствената матрица – дали дава отговор на височина, разстояние, компактност и КИНТ, даване на легализация на структура и пожарна сигурност от лицензиран съветник.

От асоциацията оповестиха, че за първите шест месеца на годината строителните бизнесмени са внесли в бюджета на Столичната община почти 7.8 млн. лева от такси за позволения за градеж на здания. По данни на Национален статистически институт издадените визи за създаване на жилища са за общо 788 214 кв.м разгъната застроена повърхност.

Предвид ролята на строително-инвестиционния бранш за бюджета на София и за стопанската система на града членовете на Асоциацията чакат изискват обективно и законосъобразно административно обслужване. От организацията споделиха също, че се опълчват на опитите да се вкарват рестрикции в строителния развой в подтекста на предизборната акция и по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР