За първите 8 месеца тази година Главната инспекция по труда

...
За първите 8 месеца тази година Главната инспекция по труда
Коментари Харесай

23 млн. лв. забавени плащания са констатирани от инспекцията по труда

За първите 8 месеца тази година Главната ревизия по труда е установила забавени заплащания на трудови хонорари в размер на към 23 млн. лв.. 13 млн. лв. са изплатени след интервенция на контролните органи.
Това сподели в ефира на Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.
" Когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, чиновниците би трябвало неотложно да подадат сигнал към Главна ревизия по труда ", добави още той.
" В доста от случаите, когато става въпрос за краткотрайни усложнения още в границите на инспекцията, работодателят изплаща заплатите ", добави министърът.
Петков изрази оптимизъм, че през септември ще има измененията в законодателството. Една от тях планува да се усили срокът, в който напусналите служащи могат да аплайват за обезщетение.
" Предложението в законопроекта е този период да се усили от 3 на 6 месеца, което ще разшири кръга на правоимащите лица. Най-многобройни са случаите, някъде 30% от отводите за приемане на обезщетение от този фонд, е тъкмо поради това, че правното отношение е прекъснато преди този тримесечен период. Необходимо е да се отстранен рестриктивните мерки, които от време на време умишлено, употребявайки малки врати в закона, се основават за достъп до тази защитна мрежа ", разгласи Петков.
Ако бъде признат законопроектът в този тип, той ще даде спомагателни пълномощия на инспекцията по труда, уверен е Петков.
" Нулевата приемливост към тези феномени, които не са несъвместими със света на труда в 21 век, е другото нещо, което ще докара до изкореняването им ", добави още общественият министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР