За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват

...
За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват
Коментари Харесай

След яйцата олио от украински слънчоглед заля България

За първи път дружно от една страна на барикадите стачкуват кабинетът, който ръководи България, и българският народ. Това съобщи пред БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.
 
" Хората не приказваха за пари, те желаеха обективна цена за създадената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е кулоар, а това е опция, при която украинските аграрни производители, в условия на война, продавайки непременно, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като хранилище, при което българските земеделци не съумяха да продадат своята продукция ", изясни той.

По думите му най-тежко е ситуацията при слънчогледа:

" За 2021 година в България е импортиран слънчоглед от Украйна 20 хиляди тона, за 2022 година са импортирани съвсем 900 хиляди тона. Годишният рандеман на България е към 1,2 тона. Близо 80% от годишния рандеман на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна ".
 
В момента българските преработватели работят с украинска суровина, акцентира заместник-министърът на земеделието. Според него няма по какъв начин обаче страната да задължи едно дружество да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето страната желае.
 
Ако този правилник продължи в същия си тип, българските аграрни производители ще продължат да търпят загуби още една година, означи Джиков и добави:

" Ако този правилник завърши да работи, украинското зърно ще влиза в Европейски Съюз с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската страна и служебния кабинет е както има взаимност с Украйна, по този начин следствията от тази взаимност да бъдат солидарно поети от всички страни.

Ако продължи да работи този правилник и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които създава, или да има съответна отплата, споделена по равно от всички страни-членки на Европейски Съюз, както и да има проследяемост, или на процедура е безсмислено няколко страни от Европейски Съюз, сред които и България, да поемат само и единствено негативите ".

Той акцентира, че сега българските загуби са близо 100 млн. лева. За такава отплата ще настояваме пред Брюксел, безапелационен е Тодор Джиков. По думите му загубите не престават да порастват всеки ден.

 
Джиков уточни и казуса с цялостните хранилища, а идва нова годишна продукция. Забелязва се и доста сериозен импорт на изсъхнало мляко, сподели той.
 
" Нещата не са ескалирали в навечерието на изборите. Изборите нямат нищо общо ", безапелационен е зам.-министърът. Той увери, че служебният кабинет през цялото си ръководство не е спирал да работи за съответна отплата и цялостна взаимност на страните от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР