За първи път в историята на Международната олимпиада по биология

...
За първи път в историята на Международната олимпиада по биология
Коментари Харесай

Исторически успех в биологията: Петър Жотев е единственият в света с три златни медала от три олимпиади

За първи път в историята на Международната олимпиада по биология възпитаник завоюва три златни медала от три следващи издания. Това е българският възпитаник Петър Жотев от София.

В началото Петър потегля на олимпиади поради опцията да пътува. От първите си две е отличен с два златни медала. Изненадан е, че печели и трети.

Мечтата му е да учи в Trinity College, като са нужни още средства, с цел да се случи това

„ Със сигурност преди да потегли на тази олимпиада не чаках да направя това. Сега съм много горделив, че най-сетне трудът ми през всички години се е отплатил. Мисля, че това е много добър свършек на ученическите ми години “, каза дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия.

Най-предизвикателна се оказва последната му олимпиада.

„ Имаше 80 страни, до момента в който предходната година имаше 65. Конкуренцията в действителност беше доста мощна. Бих споделил, че представянето на България беше най-хубавото от всички европейски страни “, добави Петър.

Страната ни печели орден през 1990 година – още на първото издание на надпреварата. От извършените 33 олимпиади българските възпитаници са отличени със 78 медала.

Проф. Албена Йорданова управлява учениците ни по биология към този момент 14 години. В провелата се в Обединените арабски емирства олимпиада тимът ни печели три медала.

Златото завоюва Петър Жотев (12 клас, СМГ). Среброто заслужи Виктор Лилов (11 клас, СМГ), бронзовият орден е за Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен), а Яна Атанасова (12 клас, НПМГ) остана няколко точки под медалите.

Те премериха познания с 320 възпитаници от 80 страни в 34-ото издание на надпреварата в Обединените арабски емирства

„ Дълбоко в себе си тая вяра и имам вяра, че техните триумфи ще вдъхновят и други младежи у нас, тъй като това е задачата. Да покажат, че младите българи на фона на големи народи като Китай и Индия могат да са наедно с тях “, разяснява ръководителят на националния тим на България по биология.

А най-силен интерес Петър има към молекулярната биология и генетичните технологии.

„ Сега се създават напълно нов тип персонализирани медикаменти за най-различни заболявания, което ще ни разреши да създадем гражданска война в медицината “, уточни Петър Жотев.

Петър е признат в Кеймбридж, като се надява там да направи идващите си открития в биологията.

Въпреки триумфите си Петър не получава стипендия от Кеймбридж, като се постанова той и фамилията му да обезпечат средствата за цялото му следване. Към момента са събрани над 80% от нужната сума. Можете да подкрепите Петър посредством платформата Подкрепи.бг.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР