За първи път в историята на българският модерен петобой имаме

...
За първи път в историята на българският модерен петобой имаме
Коментари Харесай

Още един златен медал за европейската ни шампионка по модерен петобой

За първи път в историята на българският съвременен петобой имаме европейски първенец, с помощта на невероятната Светла Згурова, която завоюва златния орден на шампионата до 17 години в Каунас, Литва. Победителката в извънредно тежкото съревнование се завърна от конкуренцията рано тази заран и непосредствено отиде до офиса на федерацията, с цел да покаже оценката си, както и да показа страстта от купата.

“Чувството е неповторимо! Още не мога да допускам, че съумях. Имах конкуренция на 49 състезателки и никой не очакваше, че аз най-после ще победя и взема златото. Толкова доста се веселя, исторически орден за България. Благодаря на треньора ми Владимир Кузманов, на федерацията за всичко, което направиха в последните години. Ще ви опиша, че имаше един миг в надпреварата, при който желаех да се откажа. Това беше преди третата пукотевица и ме задмина унгарката Беата Ласло. Движех се на четвърта позиция и си крещя край, няма да има орден, само че в този миг треньорът ми се скара и на всеослушание сподели да се стегна и да продължа. Аз го послушах, усилих темпото, направих бърза последна пукотевица и с задатък от 14 секунди финиширах пред втората Естер Фернандес от Германия, която, апропо, преди огромния край си пусна фотография в обществената мрежа, като написа, че златният й орден е в забрадка вързан и няма самообладание да го постави на гърдите си. Е, не стана тъкмо по този начин. Златото е в България, а тя си отиде със сребро. Беше я безчовечен гняв, само че аз не спирах да подрипвам и да се фотографирам с оценката си”, показа разчувстваната Светла Згурова.

Освен че завоюва купата до 17 години, Згурова и Радослав Стойчев приключиха на влиятелното 7-мо място в крайното класиране в микс щафетата.

“Видях аз, че дърпа “ръчната” тъкмо когато не би трябвало и ме чуха на най-малко няколко километра. Не можех да заставам и да не трансформира нещо. Казах й, че би трябвало да вземе своето и да се концентрира. Направо излетя по трасето и когато оставаха 200 метра до финала, бях сигурен, че е по-свежа от германката, а рускинята, която стана трета Кристина Будейкина към този момент беше изпреварена от Светла. Голямо наслаждение е да чуеш българския химн на Европейско състезание. Много мощна конкуренция. Колегите от другите страни ме питаха от къде съм извадил това знамение Згурова, а аз им отговорих, че съм магьосник и си я нося в ръкава (смее се). Няма отмора, още следобяд отиваме на лека тонизираща подготовка в НСА. Никакво разпределяне, идва Световното в София другия месец и би трябвало да сме още по –силни и подготвени”, съобщи наставника Владимир Кузманов.

Специален златен орден на Българската федерация по съвременен петобой за особени заслуги й връчи президентът на централата Андрей Кузманов. “Голям триумф, в действителност. Гледах надпреварата по интернет и доста се зарадвах. Това, което направи Светла, е героизъм. Направо си е знамение! Тя ще взе участие в този момент и на Световното, на което сме домакини, като на нея й е последна година при 17 годишните, по тази причина ще бъде и на шампионата до 19 години, който стартира незабавно след по-малките, още веднъж на НСА в София. Голямо предизвикателство са идните международни шампионати, само че за тях различен път. Сега героят е Светла Згурова и нейният триумф, който тя направи на Европейското в Литва”, сподели президентът на БФМП Андрей Кузманов.

Световните шампионати по съвременен петобой до 17 и 19 години стартират на 18 юли и приключват на 24 юли. Плуването ще бъде на басейн “Диана”, а фехтовката, бягането и стрелбата на терена против Арката на НСА ”Васил Левски”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР