За първи път в Европа ще се произвеждат нитрилни ръкавици

...
За първи път в Европа ще се произвеждат нитрилни ръкавици
Коментари Харесай

Откриха първата в Европа фабрика за нитрилни ръкавици в Пловдив

За първи път в Европа ще се създават нитрилни ръкавици и това ще става в цех в Пловдив.

Днес PPS Manufacturing откриха публично фабриката с индустриална повърхност от 6000 кв.м., ситуирана на " Кукленско шосе " в Пловдив. Продуктите им - нитрилни ръкавици, ще се употребяват за опазването на здравето, промишлеността и бита.

Инвестиция е на стойност над 13 млн. лева, като това съставлява финансиране от ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “ по линия на финансов инструмент „ Фонд за градско развиване “. Общият размер на предоставения кредитен запас е 12 014 990 лв., от които 7 088 844 лв. са обезпечени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “ и включват съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване. Сумата покрива построяването постройката, индустриалната линия, оборудването и складовото пространство.

„ Днешната инвестиция сигурно не е най-голямата в Пловдив, само че сигурно ще е най-значима, тъй като следва новите трендове - нарушените световни вериги за доставки, коронавирус, протекционизма на огромните пазари. Това е напълно българска инвестиция, с български бизнесмени и мениджмънт, основана с български дух. Много рядко е компания от Източна Европа да хвърля ръкавицата и да желае да стане водач на европейския пазар. Инвеститорите са пионери и типични представители на новата вълна български бизнесмени и индустриалци “, уточни зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.



Фабриката ще стартира работа още през идната седмица. В нея за час ще се създават 37 000 ръкавици, а производството ще е непрекъснато без почивен ден. За задачата на оптималния сега потенциал от 250 000 кутии ръкавици месечно, в завода ще работят към 100 чиновници, като компанията продължава да набира фрагменти. За съпоставяне единствено една хранителна вериги, оперираща у нас, използва към 1,5 млн. ръкавици на месец в центровете си в цялата страна.

Новата фабрика е неповторим за България и за цяла Европа план, защото сега на континента няма произвеждане на защитни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата индустрия. Новата фабрика е част от Тракия икономическа зона и развива концепцията за създаване на въглеродно-неутрални индустриални зони. Предвижда се създаване на лаборатория за научна и развойна активност и индустриални проби. Продуктите на компанията ще бъдат тествани в европейска сертифицирана лаборатория и ще бъдат сертифицирани от европейски орган.

Председателят на Съвета на шефовете Георги Петков уточни, че откровено се надява да откри съществени сътрудници в Европа, тъй че да мащабира производството и в последна сметка континента да понижи зависимостта си от азиатските пазари.

Проектът е осъществен в границите на две години, показа изпълнителният шеф Антон Петров.



Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов сложи акцент върху трансформацията на Пловдив, който се обрисува като един от европейските индустриални центрове. По думите му извънредно оптимистичен факт и напълно ново събитие в българската стопанска система е, че в последните години вложителите в индустриални бизнеси са главно българи или плановете се осъществят взаимно с нашенци.

„ Освен че Пловдив стана промишлен водач в страна, градът е и един от водещите индустриални центрове в Югоизточна Европа. Дори по време на пандемия всеки месец нещо се случва – открива се нов цех, уголемява се произвеждане, разгласяваме нова инвестиция. Всички тези интензивности доведоха до това, че през 2021 Пловдив стана най-бързо растящия град в страната. Дори минимално пораства по-бързо от София, което не на смешка не се е случвало от Съединението насам. Динамиката и равнището на индустриализация в района на Пловдив към този момент са над междинните за Европейския съюз, и то с високотехнологични производства, които занапред ще дават висока добавена стойност и ще притеглят доста хора, които да живеят и работят тук “, уточни Стоянов.

Той напомни, че единствено за 1 година общността на чужденците, непрекъснато пребиваващи в Пловдив, се е нараснала с цели 30%, при нормален растеж от 8-9%.

„ Вече имаме над 26 000 чужденци, които непрекъснато живеят и работят в Пловдив и последователно и незабелязано Пловдив се трансформира в едно положително място за живеене, кариера и правене на бизнес “, уточни Стоянов и пожела триумф на компанията.

На откриването на завода беше показана цялата индустриална линия и управлението на сдружението сподели в действителна среда по какъв начин действат машините.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР