За първи път в България вече отпуснати от частен пенсионен

...
За първи път в България вече отпуснати от частен пенсионен
Коментари Харесай

ЗА СЕФТЕ: Вторите пенсии скочиха от 1 април

За първи път в България към този момент отпуснати от частен пенсионен фонд втори пенсии ще бъдат увеличени. Вдигането ще е от 1 април, оповестиха от пенсионната компания " Доверие ".

Фондовете са задължени да актуализират размера на отпуснатите от тях втори пенсии според от осъществената от тях рентабилност, която надвишава избрания им от Комисията за финансов контрол механически лихвен %.

Заради това се чака в идващите дни сходна актуализация да разгласят и останалите 8 пенсионни компании, които оперират на българския пазар.

Актуализацията на пожизнените пенсии да се извърши с 50 на 100 от превишението на осъществената, на годишна база, рентабилност от вложението на средствата на Фонда за погашение на пожизнени пенсии „ Доверие” през интервала от 04.10.2021 година до 31.03.2022 година, в това число, над техническия лихвен %, въз основа на който е изчислен размерът на отпуснатите пожизнени пенсии, гласи взетото решение на Управителния съвет на компанията.

Доходността на фонда за погашение на пожизнени пенсии за интервала от 20.09.2021 година до 31.03.2022 година, в това число е 19,58%. Това значи, че отпуснатите пожизнени пенсии ще бъдат увеличени с към 10%

Доходността на фонда за разсрочено заплащане на пенсиите пък е 28.79%, което значи над 14 на 100 нарастване на плащаните от него пенсии.

Увеличението на втората пенсия не трансформира нейния обезпечен размер. Конкретният % на нарастването пък зависи от интервала, в който парите на пенсионера са били в съответния фонд.

Това значи, че най-голямо повдигане ще има за хората, получили втората си пенсия още през септември предходната година, когато стартира изплащането им в България.

Останалата част от осъществената рентабилност, с която не е осъществена актуализация на пожизнените пенсии и разсрочените заплащания, се заделят в обособена сметка на всеки от фондовете за осъществяване на заплащания, като един тип запас, който да се употребява при възможни бъдещи неподходящи резултати от ръководството на техните средства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР