За първи път цялото ръководство на регионалното министерство отиде на

...
За първи път цялото ръководство на регионалното министерство отиде на
Коментари Харесай

МРРБ и Камарата на строителите търсят заедно решение за индексация на цените по договорите в строителството

За първи път цялото управление на районното министерство отиде на диалог с браншовата организация.

Ръководствата на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Камарата на строителите в България мислят в една посока по доста от тематиките, които бяха разисквани през днешния ден на работна среща и касаят целия строителен отрасъл. Въпросът е посредством какви механизми да стигнем до по-ефективни решения на харчене на финансов запас.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова на взаимен брифинг с ръководителя на Управителния съвет на Камарата инж. Илиян Терзиев след срещата.

От своя страна инж. Терзиев благодари на министър Комитова, като акцентира, че за първи път в КСБ идва цялото управление на Министерството на районното развиване и благоустройството. „ Коментирахме редица настоящи за бранша въпроси, като за доста от нещата позициите ни съответстват. Имаме и разлики, несъмнено. Например във връзка с инженеринга. Но макар тях имам вяра, че единствено това е методът - разговор, посредством който взаимно да намерим верните решения, с които да подредим строителния отрасъл ", сподели инж. Илиян Терзиев.
„ Имаме цялостно единодушие с КСБ за нуждата от компенсиране на цената на обектите, финансирани от страната и общините за опцията им за привършване в период. Най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Защото сме дали пари за него, а не сме получили най-после строителен артикул ", сподели министър Комитова. „ Първата ни точка е да помислим за спомагателни средства за стартирани градежи, с цел да можем да ги довършим, с цел да не оставаме незавършено строителство. За постигането на това, ще би трябвало да поставим доста старания - и КСБ, и ние ", акцентира арх. Комитова.

„ Еднакво мислим и по въпроса за противозаконното строителство. На еднообразно мнение сме - и Министерство на регионалното развитие, и Камарата на строителите сме уверени, че би трябвало да се борим с това пагубно събитие, което гълтам доста средства от бюджета ", добави районният министър.

Виолета Комитова акцентира и единомислието сред Министерство на регионалното развитие и КСБ във връзка с общата цел за обезпечаване на 1,5 милиарда лева в бюджета за настоящ ремонт и поддръжка на пътища. Тя акцентира, че за последните 4 години страната е давала всяка година 1,5 милиарда на строителните компании за настоящ ремонт и поддръжка. „ Ще упорствам за идващия бюджет колкото е допустимо по-близка сума до тази да влезе, с цел да престанем да работим постоянно в стрес ", съобщи министърът.

Арх. Комитова разгласи и други общи тематики с КСБ, по които би трябвало да бъде открито решение, като гаранционните периоди на градежите, с цел да се избегне явлението „ ремонт на ремонтите ".

Министерство на регионалното развитие и КСБ към този момент работят и ще продължат да работят дружно и по промени в нормативната уредба - Закон за устройство на територията, Закон за обществените поръчки, както и по редица поднормативни актове - наредби и други

На въпрос от медии за желаната от КСБ оставка на министър Комитова Илиян Терзиев съобщи, че това е минало.
От страна на Министерство на регионалното развитие в срещата взе участие цялото управление на министерството. Министър Комитова бе съпроводена от нейните заместници Валентин Граматиков, Иван Шишков и Нина Стоименова и от началника на кабинета на ведомството Цветелина Лазарова.

В срещата от страна на КСБ участваха инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на Камарата, инж. Светослав Глосов, почетен ръководител на КСБ, Валентин Николов, изп. шеф на КСБ, Любомир Пейновски, член на ИБ и УС на КСБ, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната промишленост FIEC и ръководител на Оперативна програма на КСБ - София, инж. Благой Козарев, ръководител на Контролния съвет на КСБ, инж. Камен Пешов, ръководител на Надзорния съвет на „ Главболгарстрой Холдинг " АД, и Ренета Николова, пълномощник и основен редактор на в. „ Строител ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР