За първи път целенасочена обвързана подкрепа е определена за земеделските

...
За първи път целенасочена обвързана подкрепа е определена за земеделските
Коментари Харесай

За първи път ще се предоставя обвързана подкрепа за отглеждане на плодове и зеленчуци в планински райони

За първи път целенасочена обвързана поддръжка е избрана за земеделските стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци в планински региони. За производството в тези региони се плануват облекчени условия за подкрепяне, като не се изисква реализация на продукция. Това стана ясно по време на видеоконферентно съвещание на Тематичната работна група (ТРГ) за създаване на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2021 - 2027 година Представените по време на съвещанието схеми за обвързана поддръжка са създадени на база дефинираните потребности, произлизащи от SWOT разбора.

Те са съобразени с задачите на политиката в съответните браншове. И през идващия интервал, обвързаното с производството подкрепяне се насочва към предпочитаните в земеделието браншове „ Плодове и зеленчуци “, „ Животновъдство “ и „ Протеинови култури “. Целта е усилване на пазарната ориентировка и повишение на конкурентоспособността им.

Производителите на плодове ще получават обвързана поддръжка за трайните насаждания, включени в Регистър на трайните насаждения, за избрания интервал на плододаване и след доказване на осъществената продукция. Производителите на десертно грозде ще бъдат подпомагани за насаждения, включени в избрана сортова листа.

В обсега на обвързаната поддръжка за оранжерийна продукция за първи път са включени и трайните насаждения ягоди и малини. Целта е повишение на конкурентоспособността на тези култури. За да получат подкрепяне по схемата земеделските стопани би трябвало да са осъществили минимални и междинни добиви, избрани за всеки тип просвета.

При подпомагането, ориентирано към производителите на зеленчуци, се вкарват условия за потребление на общоприети и/или сертифицирани семена. Предлага се изискване за напояване на площите, на които се отглеждат декларираните за подкрепяне зеленчуци.

За производителите на картофи се вкарва и условие за регистрация в Българска организация по сигурност на храните, според Закона за отбрана на растенията. На декларираните площи за подкрепяне също следва да се прави напояване и да са спазени всички агротехнически мероприятия. През новия програмен интервал ще продължи и поддръжката за производителите на протеинови култури, в това число за производството на боб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР