За първи път трансатлантически полет на търговска авиокомпания ще бъде

...
За първи път трансатлантически полет на търговска авиокомпания ще бъде
Коментари Харесай

Първият трансатлантически полет, използващ 100% еко гориво е вече факт

За първи път трансатлантически полет на комерсиална самолетна компания ще бъде задвижван със 100% стабилно авиационно гориво (SAF) - тип самолетно гориво, което дава обещание доста по-малко влияние върху климата спрямо обичайните горива, заяви CNN.

Полетът от лондонското летище “Хийтроу ” до нюйоркското летище “Джон Ф. Кенеди ”, който е умислен само като демонстрационен и няма да транспортира пасажери (въпреки че ще транспортира учени и медии), се прави от Virgin Atlantic с Boeing 787, като и двата му мотора работят с това гориво.

Въпреки че Virgin Atlantic твърди, че потреблението на SAF ще понижи излъчванията на самолета със 70 %, критиците настояват, че полетът е единствено трик и че типът SAF, употребен от самолета, няма да способства за понижаване на въздействието на авиацията върху климата.
Търговски ограничавания
Действащите разпореждания не разрешават на самолетните компании да употребяват примес от повече от 50 % SAF при търговски полети, защото производителите на мотори и авиационните управляващи работят дружно, с цел да подсигуряват, че тези нови горива са безвредни за потребление в по-високи концентрации.

За реализирането на полета бе издадено особено позволение от Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство, което бе получено след поредност от механически прегледи, в това число наземни проби със 100% SAF на същия вид мотори, употребявани по време на полета.

Полетът е последният от поредицата скорошни проби, включващи 100% SAF. Миналата седмица Emirates зареди с него един от четирите мотора на суперджъмбо Airbus A380. Няколко дни по-рано производителят на бизнес самолети Gulfstream извърши първия в света трансатлантически полет, употребявайки 100% SAF. Големи двумоторни самолети и преди са изпълнявали полети, употребявайки 100% SAF на двата мотора, само че тези полети са били свързани с военни самолети.

Въпреки че SAF гори като обикновено реактивно гориво и създава същото количество излъчвания, до момента в който самолетът лети, то има по-малък въглероден отпечатък по време на целия си индустриален цикъл, защото нормално се създава от растения, които са абсорбирали въглероден диоксид (CO2) от атмосферата, когато са били живи. Този CO2 се освобождава назад в атмосферата при изгарянето на САФ, до момента в който при изгарянето на реактивно гориво, създадено от изкопаеми горива, се отделя въглерод, който е бил блокиран.
Не всички SAF са идентични
SAF може да се създава по няколко разнообразни метода, в това число като се употребява извънредно възобновима сила, а не растителни боклуци. Понастоящем обаче той е по-скъп - до 6 пъти - от елементарния керосин и съставлява едвам 0,1 % от цялото употребявано в света гориво за реактивни мотори, което значи, че въздействието му понастоящем е доста надалеч от равнищата, нужни за осъществяване на бъдещите прогнози на IATA.

Целта на полета на Virgin Atlantic, както и на тези преди него, е да се дават данни за техническата изпълнимост, както и да се притегли вниманието към тези нови устойчиви горива в опит да се разшири тяхното произвеждане.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР