За първи път те са 166 на бройРекорден брой секции

...
За първи път те са 166 на бройРекорден брой секции
Коментари Харесай

Рекорден брой секции в Турция за вота в неделя

За първи път те са 166 на брой

Рекорден брой секции се откриват за вота в неделя в Турция. За първи път те са 166. В минали години най-вече е имало към 135 секции в южната ни съседка.

Защо този път има толкоз секции и какви са упованията на изселниците от България ще ни обяснят от .

„ Повече заявки, значи повече секции, с цел да няма тапи пред секциите “, споделя Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в кв. „ Авджълар “ в Истанбул. През ноември предходната година авансово подадените заявки за гласоподаване бяха под 22 хиляди, в този момент са съвсем 26 хиляди. Машините към този момент не са никакъв проблем, споделя Наджие Топал.

" Вече и необразован го научи, четвърти път, пети път ".

Според Наджие хората в Турция чакат:

" Вече държавното управление да се съгради. Да няма етноси, да няма разлики. Ти си българка, аз съм туркиня, само че сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се разделяме, нас ни разделят огромните ".

38 са секциите единствено в Истанбул, по традиция най-вече секции се откриват в Бурса – там те ще бъдат 40. А в Одрин тази година за първи път ще се гласоподава и с машини. Местните сдружения към този момент изпращат смс-и до изселниците в региона, споделя ръководителят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш.

" Първо, в случай че ги познаваме, имаме членове в нашата група на сдружението им изпращаме известия. Пишем им текстове, че на 2 октомври имаме парламентарни избори в България, елате, гласувайте в следното помещение ".

И в Одрин, и в Истанбул броят на българските турци понижава. Заради инфлацията от 80% в Турция доста от хората с български паспорти бягат в Европа.

" Ние дори си мислим с мъжа ми да се връщаме в България, тя е нашата татковина “, добавя Наджие Топал.

„ Никога, колкото това лято не съм виждала толкоз български познати от моя роден край, които идват тук на отмора, да пазаруват…Това значи, че сме много обратно и нашите младежи желаят да отидат в България, в чужбина и в европейските страни “, разяснява Хюлия Алтън.

„ Да си български жител и да носиш европейски паспорт, това е плюс за тях и тези, които не могат да се осъществят в Турция, те отпътуват за европейски страни ", споделя Джеват Гюнеш.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР