За първи път софийската публика има възможност да се запознае

...
За първи път софийската публика има възможност да се запознае
Коментари Харесай

Грузинска Коледа бе организирана в софийската резиденция „Диневи“

За първи път софийската аудитория има опция да се запознае по този начин в детайли с рождественските обичаи на Грузия. Националните Коледни традиции на страната бяха показани пред многочислена аудитория в резиденция „ Диневи “ в София през вчерашния ден. Събитието се организира под егидата на Отар Бердзенишвили, дипломат на Грузия в България и Динко Динев, почетен консул на Грузия.


Гостите бяха посрещани от домакините на проявата под звуците на пиано и цигулка. По щастлива случайност, в самото начало на вечерта, дипломат Бердзенишвили получи известие, че 27-те водачи на Европейски Съюз преди малко са присъдили на Грузия статут на кандидатка за участие в Европейския съюз. Развълнуваният посланик взе микрофона, заяви новината и благодари на Европейски Съюз и съответно на България за поддръжката, като изрази убеденост, че неговата страна ще се оправи с провокациите на преговорния развой. Той акцентира вековните културни връзки сред България и Грузия, като съобщи че неговата страна ще черпи от българския опит при договарянията в общността.


Културната вечер продължи с разкриване на изложбата „ Исторически забележителности на Грузия “, проведена от посолството на Тбилиси в София. Дипломатите от посолството разказваха на гостите за Коледните обичаи в Грузия. Коледата в тази страна се чества в сходство с националните обичаи и християнския Юлианския календар на седми януари. /По същия метод честват и други православни страни като Сърбия, Северна Македония, Черна гора, Русия, Украйна, Беларус, Египет и др/. На този ден в Грузия се провеждат всеобщи тържествени служби в храмовете, а по-късно нормално от църквите потегля празнично шествие, водено от духовенството.


След това гостите имаха опция да се потопят в празничната атмосфера на грузинските Рождественски празници..Петстепенно меню, съчетано с ароматни локални виновност от разнообразни райони на тази страна, разреши на присъстващите да дегустират нормалните за Грузия храни и питиета по време на Коледа. По време на вечерята гостите слушаха обичайната грузинска музика, изпълнена от грузинския артист Роланд.


Посланикът на Грузия в София Отар Бердзенишвили благодари на присъстващите за интереса към културните и националните обичаи на неговата страна. Той изрече благопожелание да се ускори културния и туристическия продан сред България и Грузия. От името на Почетното консулство на Грузия, Даниела Неделчева също благодари на присъстващите и пое ангажимент консулството да продължи да работи интензивно за развиването на българо-грузинските културни и стопански връзки.


Посолството на Грузия в София и почетният консул на тази страна Динко Динев, ще продължат да провеждат културни и празнични прояви в България, които дават опция на българската аудитория да се запознае с грузинските национални обичаи и просвета, стана ясно на вчерашната „ Коледа в Грузия “ в резиденция „ Диневи “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР