За първи път от началото на процедурата по своето отстраняване,

...
За първи път от началото на процедурата по своето отстраняване,
Коментари Харесай

Гешев намеси Певски и Борисов зад процедурата по отстраняването му като главен прокурор

За първи път от началото на процедурата по своето премахване, основният прокурор намеси и името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Това стана преди началото на съвещанието на Висшия правосъден съвет, на което продължава разискването на  настояването за предварителното преустановяване на мандата му. То е импортирано от четирима членове на Прокурорската гилдия, съгласно които Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт, употребявайки израза " политически отпадък " във връзка с народните представители.

Нови доказателствени претенции чакаха правосъдните кадровици, които в четвъртък заседаваха по тематиката над 14 часа. Те са импортирани в петък следобяд, изясни правосъдният министър Атанас Славов. Гешев и отбраната му упорстваха за две специфични експертизи, които да открият дали има фактически уронване на престижа на правосъдната власт. Първата да мери доверието към нея след 15 май, когато беше изречен този израз, а втората  - " етимологично - лингвистична ", която да откри какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза " политически отпадък "

С 16 на пет гласа обаче Висшия правосъден съвет отхвърли настояването за социологическа експертиза, а със 17 на четири гласа  - и настояването за мнение на езиковед и етимолог.

На влизане във Висшия правосъден съвет основният прокурор направи малко изказване - послание към българските магистрати, изразявайки терзания за тях, откакто против него е бил изработен опит за ликвидиране, а в този момент е обект на " опит за отстраняването му от поста ":

" От опита ми за ликвидиране до политически инсцениран опит за отстраняването ми, в нарушаване на всевъзможни съществени правни правила, в нарушаване на обикновена даже честност, по отношение на основен прокурор, представете си какво значи, и какви гаранции има всеки един елементарен магистрат, пък и всеки един българин. Опасността е да се върнем във времената, когато ни управляваше в нарушаване на всевъзможни правила за разделяне на управляващите една тричленка или петчленка, наречена Политбюро. Вярвам в сътрудниците си, в правосъдната власт, членовете на Висш съдебен съвет, че няма да влязат в политическия график, може би на Делян Пеевски и на Бойко Борисов. И имам вяра в Родината и българския народ ".

Гешев загатна Делян Пеевски и малко преди да си тръгне с претекст, че закъснява за самолета си за Страсбург, с цел да каже на правосъдния министър, че се надява да не преценява с графика на Пеевски и Бойко Борисов за неговото премахване. Експремиерът обаче беше споменаван няколко пъти, с цел да бъде посочен като индивида,  косвено натиснал копчето за отстраняването му.

Около 11,50 часа обвинител №1 напусна съвещанието, като преди този момент още веднъж изясни, че има спуснат период за отстраняването му. Правосъдният министър Атанас Славов обаче отхвърли и изясни, че правосъдните кадровици се движат в границите на закона. И по-късно разяснява думи на Иван Гешев от през вчерашния ден за " закона, праха му и Мефистофел ":

" По отношение на едно изявление, бих сподели образцово изявление, през уикенда - Ако има сили на мрака, работа на Висш съдебен съвет е да им противостои и да ги отстранява. Вярвам в конституционната значителност на органа и каквото зависи от мен ще го върша, с цел да няма подозрение във функционалностите на този върховен парламентарен орган.

Предстои правосъдните кадровици да решат по какъв начин не престават след напускането на основния прокурор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР