За първи път на българския книжен пазар излезе книгата Играчка

...
За първи път на българския книжен пазар излезе книгата Играчка
Коментари Харесай

Илюстрациите на Дамян Дамянов оживяват в две нови книги през декември

За първи път на българския хартиен пазар излезе книгата „ Играчка за Коледа “ – празнична история от обичания на деца и възрастни италиански повествовател Джани Родари.
 В сюжета се крие историята един господин, който излязъл на извънредно значимата задача да купи играчки, които да подари на своите деца и внуци. За негова голяма изненада обаче всички играчки, които той толкоз си е мечтал да има като дете, към този момент просто не съществували. След часове на вятъра скитничество, тъкмо когато бил на път да се откаже, фино гласче се обадило от малко магазинче с предложение за една невероятна играчка с прекомерно невероятна мощ... Как наподобява тази играчка, най-добре би могъл да каже илюстратора на историята Дамян Дамянов:

„ Това е една история смешна за децата, само че и поучителна за възрастните. Илюстрациите за живописни, желаех да предам този изящен език на Джани Родари. Има илюстрации на доста играчки в цялата книга. Важно е отдалеченото, което е сносно разказано от създателя, опитал съм се да предам тази действителност от текста. Тук се крие и едно предизвестие за технологиите и тяхното влияние, които постоянно имат двойствена природа, компютърът, който по едно и също време ни сближава, и ни отдалечава. “

 Илюстрациите на Дамян Дамянов, може да се открият и в новото издание „ Приказки “ на Оскар Уайлд, в превод на Венцислав Венков. В това ново издание на приказките на Оскар Уайлд се смесват насладата и тъгата, те летят с крилете на хубостта и издигат в фетиш любовта и не са слепи за злото, твърди Дамян Дамянов за книгата, която е подобаваща и за дребни, и за огромни:

„ Интересен е обликът на великанът лакомец, по себе си той има листа от дърво като претекст във финалната илюстрация, тъй като описват всемирен истории за обич, другарство, грехове. Там пробвах да претворя късновикторианския жанр, в който живее Оскар Уайлд. Тук съчетавам чисто калиграфска техника с рисунка, един опит за мен. В приказката „ Рибарят  и неговата душа също се крият забавни илюстрации. Има доста тълкования на тази приказка на душата в разнообразни изкуства, и в Народния спектакъл има режисура, въодушевила е доста образни творби . Но беше огромно предизвикателство да дам нов облик на тази душа, да не е просто сянка, а да е другото Аз на индивида. “

Повече чуйте в звуковия файл от илюстратора Дамян Дамянов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР