За първи път изборите у нас са 2 в 1

...
За първи път изборите у нас са 2 в 1
Коментари Харесай

Кампанията за изборите 2 в 1 започна: Какви са очакванията и посланията

За първи път изборите у нас са 2 в 1 за президент и парламент. През октомври 2011 г също гласувахме двойно, само че за президент и за локална власт.

Въпреки че президентът и Народното събрание имат разнообразни пълномощия, акциите, посланията и упованията ще се преплетат, считат политолозите.

23 кандидат-президентски двойки се впускат в конкуренцията за " Дондуков " 2. От тях 9 са издигнати от инициативни комитети.



В изборите за парламент ще вземат участие 20 партии и 7 обединения.



Две в едно - акциите за президент и парламент ще се преплетат и ще си повлияят взаимно, споделят политолозите.



Ясно е, че в този момент президентският избор е мажоритарен, парламентарният значително - симетричен и е ясно, че претендентите за президент ще дърпат партийните листи в някакъв смисъл. Но при всички положения за 14-ти ще бъде най-голямото изпитание, тъй като колкото и да са по този начин известни президентските избори, в действителност огромните залози са на парламентарните, счита Стойчо Стойчев.

Безспорен плюс обаче на това съчетаване е предполаганата от мен по-висока изборна интензивност, защото президентският избор е мажоритарен избор и той постоянно предизвика подобен вид интензивност, което би било извънредно потребно за легитимността на излъчения парламент, счита Росен Карадимов.

Политиците ще приказват по известните тематики: ковид и стопански провокации и ще опълчват остарялото против новото - уверени са политолозите. И посланията за двете акции неизбежно ще се преплетат.

Разбира се, ще бъде безусловно смесено говоренето, няма да има никаква диференциация, само че това няма и огромно значение, тъй като гласоподавателите значително смесват нещата в главите си. Парламентарната акция считам, че ще бъде много по-вяла в сравнение с сме привикнали да гледаме парламентарни избори, тъй като това са третите поред парламентарни избори за тази календарна година. Аз като по този начин човек, който нали разяснява политиката - следя партиите - не виждам някаква кой знае каква интензивност, дори и билбордовете сякаш са малко, добавя Стойчо Стойчев.

Предвид на рецесиите, в които попадаме обаче и на това, че всички социолози дават към 70 % предпочитание на гласоподавателя да бъде излъчено държавно управление в този Парламент, обратно на упованията, моето очакване е, че ползата към парламентарните избори ще бъде много по-голям в сравнение с към президентските избори, тъй като хората осъзнаха, че в последна сметка Парламентът е този, който взема решение казуса, който основава непоклатимост, който дава вероятност, който дава хоризонти, добавя Росен Карадимов.

Докато се опълчват по време на акцията политиците ще би трябвало и да се схванат, счита Росен Карадимов.

Тема номер едно ще бъде съставянето на държавно управление и това е неизбежно. Второто главно обръщение би трябвало да бъдат антикризисните ограничения и опцията да се откри консенсус сред политическите сили, забележете, преди да бъде образувано държавно управление. Разумният метод е в границите на акцията, обрисувайки своите разлики политическите партии да формулират тези консенсусни тези, по които дет се споделя от 15 ноември те могат да подхващат ограничения, редом с хода на договарянията за сформиране на държавно управление, тъй като това може да продължи и месеци.

Ясно е,че има ултраси - по този начин както във футбола, по този начин и в политиката, които излизат на терена първи и се сбиват. Нали умерените нормално се плашат в такава обстановка и се отдръпват малко, тъй като им е неприятно да гледат люти борби мръсни, само че пък в последна сметка трети поред парламентарни избори, и то комбинирани с президентски, са прекомерно огромен
залог, изключително в такива комплицирани стопански към този момент условия през есента и биха подтикнали по-голям брой от умерените гласоподаватели да отидат да гласоподават, споделя Стойчо Стойчев.

Кандидатите разполагат с месец, с цел да приказват и убеждават. Резултатът ще стане явен на 14 ноември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР