За първи път България ще има не един, а двама

...
За първи път България ще има не един, а двама
Коментари Харесай

Историческо! България за първи път с двама министър-председатели

За първи път България ще има не един, а двама министър председатели, които ще се редуват на ротационен принцип, стана ясно след взаимно изказване на номинираните за поста Мария Габриел от ГЕРБ-СДС и Николай Денков от „ Продължаваме промяната-Демократична България “. С това се поставя началото на качествено нов интервал в българската политика, като вярата е да се обезпечи последователно излизане от продължаващата към този момент повече от две години тежка политическа рецесия.

Реализирането на тази нова концепция за ръководство на страната ще се състои с втория мандат, който ще бъде връчен от президента Румен Радев за сформиране на кабинет. Първоначално, за интервал от 9 месеца министър председател ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел негов вицепремиер и министър на външните работи. След това за същия интервал функциите ще се сменят, като Габриел ще заеме министър-председателското място, а Денков ще е неин заместител. Конкретен портфейл за Денков към този момент не се показва.
-->
" Ясно е, че обстановката е извънредно сложна, след пет следващи избора и в сегашното Народно заседание имаме усложнения да съставим постоянен кабинет, което основава заплаха да отидем на шести следващи избори без явен резултат. Ясно е, че би трябвало да се търси друго решение ", сподели Денков в изказването пред медиите.

" Трудно е да се осъществя първият мандат с поддръжка от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управническата стратегия и на състава, който по-късно може да бъде прецизиран. Търсим парламентарна поддръжка от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а по-късно и министър председател на ротационен принцип “, изясни номинираният от ПП-ДБ.

Според него мястото на Мария Габриел в един подобен кабинет е изцяло ясно. „ Тя е индивидът, който може да помогне за осъществяване на целите в нашата управническа стратегия ", сподели той.

Самата Габриел сподели, че желае да запазя ролята си на индивида, който води договарянията. Тя благодари на всички партии, взели участие в диалозите за съставяне на кабинет.

„ Стабилно държавно управление сред първите две политически сили има опция да стъпи на здрава и кардинална основа. Искам да благодаря на водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които в последните дни с разсъдък, а не страст, дружно с мен и акад. Денков участваха, с цел да получим днешния документ “, съобщи тя.

Габриел показа взаимната декларацията, върху която двете обединения са работили дружно – „ Декларация за национално отговорно ръководство “. За осъществяването ѝ ще бъде търсена парламентарна поддръжка. 

В декларацията е посочено още, че се приготвят промени в Конституцията, в това число такива, засягащи Прокуратурата и Висшия правосъден съвет.

Мария Габриел би трябвало да върне през днешния ден в 15:00 ч. първия мандат на президента, чака се да показа и състав и структурата на кабинет, с първия мандат. До момента имена на министри не са съобщавани, само че е допустимо тя да даде на Румен Радев празна директория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР