За първа година приходната агенция предостави на гражданите и фирмите

...
За първа година приходната агенция предостави на гражданите и фирмите
Коментари Харесай

Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от граждани и фирми

За първа година приходната организация даде на жителите и компаниите още една опция един път годишно сами да поправят дължимия налог, заявен пред Национална агенция за приходите с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след приключване на периода за подаване на годишната данъчна декларация.

Коригиращата декларация се подава до 30 септември на 2017 година за промени, свързани с заявените налози от миналата година. След приключването на периода данъчните инспектори ще стартират инспекции за неподадени или за подадени заявления с погрешни данни за добитите приходи.

През миналата 2016 година от Национална агенция за приходите Варна са направили такива инспекции и са открили, че 789 варненски компании и 470 физически лица от морската столица не са подали годишни заявления или са показали погрешни данни във формулярите, за което на всички тях са формирани актове за административно нарушаване.

При инспекциите актове са формирани и на 52 добруджански компании и 63 физически лица от Добрич. До момента 98 жители и компании от Добрич са се възползвали от опцията сами да поправят годишните си заявления, като са подали нови в локалния офис на Агенцията.

От приходната организация припомнят, че за неподадена декларация от физическите лица санкцията е до 500 лв.. При декларирането на погрешни данни, в случай че те водят до по-нисък размер на налога или освобождение от заплащане, санкцията е до 1000 лв..

За компаниите, които не са подали годишни заявления в Агенцията за дължимия корпоративен налог, глобата е от 500 до 3000 лв. за юридическото лице, а за шефа на компанията от 200 до 1000 лв..

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета жителите и компаниите могат да получат на телефона на Национална агенция за приходите 0700 18 700 на цената на градски диалог или в уеб страницата на Национална агенция за приходите www.nap.bg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР