За отговорни решения за Закона за държавния бюджет и базов

...
За отговорни решения за Закона за държавния бюджет и базов
Коментари Харесай

Десислава Атанасова на среща с ПП: Нека търсим базов консенсус за Закона за държавния бюджет

За виновни решения за Закона за държавния бюджет и базов консенсус по значими политики настояха от ГЕРБ на първата обществена среща сред партията и Продължаваме промяната. 
Прочетете още
„ Благодаря за признатата от вас покана за осъществяване на обществена и градивна уповавам се среща през идващия час. Двете най-големи парламентарни групи в българския парламент, които излъчиха българските жители с вота си на последните парламентарни избори, са натоварени с най-вече упования “, откри срещата Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По думите ѝ задачата на срещите са да се реализира базов консенсус по целите на Политическа партия и ГЕРБ.

„ И двете парламентарни групи би трябвало да имат опция за разговор в сходна обществена среща и да търсят най-малко постигане на базов консенсус по значими за българските жители политики. Ние водени от разбирането, че е редно да завърши опълчването на предизборните компании и да се търсят благоприятни условия за търсене на консенсус, организирахме тази среща с оглед декларираните планове и от вас, и от нас, да се търси този баланс, зад който стоят ползите на българските жители. Бихме желали тази среща да е метод за показ пред обществото, че можем да приказваме без опорки, без клишета, без заклинания, че можем да приказваме градивно и ясно “, уточни Атанасова.

Изложението ѝ продължи с коментар по съществени точки от програмата на Продължаваме промяната. Атанасова акцентира, че част от тях към този момент са гласувани с болшинство в сегашното Народно заседание. Пример за това е решението за влизане в Еврозоната, подкрепено със 157 гласа „ за “. Тя обърна внимание, че тематиката „ Шенген “ също е от извънредно значение и поддръжката за резолюцията също е образец за единогласие.

„ Приемането на 22 закона по Плана за възобновяване, мисля, че имаме единодушие, тъй като точно плана на решение, импортиран от нашата парламентарна група получи утвърждението на бг парламент. Обнадеждена съм, че дружно можем да реализираме консенсус по тези значими законопроекти и ще го демонстрираме през идващите седмици “, уточни Атанасова.

Тя изрази обнадеждения, че Политическа партия ще гласоподават в поддръжка на Закона за Антикорупционна комисия, поради че партията е вносител и извършва напълно точка 8 от проекта на Политическа партия.  

По отношение на правосъдната промяна, Атанасова акцентира, че ГЕРБ имат детайлно развити ограничения и готвени промени и основаване на непрекъсната Комисия по конституционни въпроси е знак в посока, че ГЕРБ са подготвени да водят градивен диалог във връзка с същинска правосъдна промяна и в този смисъл поддръжка и по тази мярка ще се откри от името на парламентарната група.

Атанасова обърна внимание, че ГЕРБ поддържа тавана за цените на тока за битови консуматори, само че не както е дефиниран от Политическа партия.

„ Нашето предложение е битовите консуматори да останат на контролиран пазар и се надяваме вие да подкрепите това наше проекторешение “, уточни Атанасова.

По отношение на най-важната тематика в Народното събрание към този миг – държавния бюджет, Атанасова бе безапелационна, че има два метода – „ дружно да остойностим всички ограничения във вашата стратегия и да достигнем до отговор на въпросите на точка 12: без нарастване на налозите, и точка 13: ограничение на бюджетния недостиг до 3% “.

Тук обаче Атанасова обърна взор към тематиката сигурност и уточни, че тя не е част от препоръчаните точки на Политическа партия, а е доста значима в подтекста на мигрантския напън и трагичните събитията от тази нощ, когато бе погубен граничен служител на реда.  

„ Отсъства и тематиката за българското земеделие от предпочитаните ви точки, само че аз считам, че това също би трябвало да е на дневен ред. Такива са още тематиките за обучение, спорт, просвета, районно развиване, с цел да има работеща стопанска система “, уточни Атанасова.

От ГЕРБ предложиха сформиране на експертни групи, които да създадат изчисленията кое е допустимо и кое не без да бъде оставяне настрана тематиката за обществената политика, за поддръжката на българите в тежките идни месеци, за поддръжката на младите, на най-възрастните хора.

„ Всички тези тематики би трябвало да минават през призмата какво е допустимо да се направи със Закона за държавния бюджет и на каква цена. Две благоприятни условия – водеща да бъде точка 13, а втората опция е да подкрепим в оптималната степен обществената политика и меките ограничения, само че би трябвало да знаем в  средносрочната бюджетна прогноза до 2025 година какво ще коства това – нови задължения или всички дружно да се оправим с провокациите пред България “, уточни Атанасова.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР