„За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се

...
„За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се
Коментари Харесай

Петков: С РСМ за дни постигнахме резултати, каквито не е имало през последните години

„ За няколко дни постигнахме положителни стъпки, каквито не са се случвали през последните години. Това е резултат от нашия градивен метод и взаимното подаване на ръка. Стремежът ни е към същинско добросъседство с действителни резултати “, съобщи министър-председателят Кирил Петков пред българските медии в Скопие.

За образец Петков даде авиолинията София -Скопие, която се чака да стане действителност в най-кратки периоди. Премиерът посочи, че към този момент е контрактуван и календарът на работните групи, в това число и датата на идната междуправителствена среща на 25 януари.

„ Съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която вършим. Когато се употребява градивен метод и доверието е съществена база на връзка, резултатите и периодите на постигането им са разнообразни “, подчертава министър-председателят.

Относно самолетната връзка сред София и Скопие министър председателят разяснява, че тя би трябвало да бъде по този начин структурирана, че нейната успеваемост да не зависи от политиците. „ Линията би трябвало да се провежда по този начин, че да работи на стопански принцип. Това е въпрос на метод и на разписание, въпрос на съгласуваност с другите полети “, сподели Петков. В този подтекст министър председателят добави, че на днешните му срещи е разисквано и част от туристическите пакети на България и Република Северна Македония да бъдат общи, с цел да се притеглят повече туристи на Балканите.

По отношение на бъдещата железопътна връзка София-Скопие министър председателят Петков изясни, че към момента се обясняват детайлите по плана и министрите на превоза на България и Република Северна Македония ще осведомят регулярно за постигнатото по време на съвещанията на работните групи по тематиката. „ Мисля, че е немислимо в 21-ви век да нямаме железопътна връзка сред двете столици. Това би трябвало да остане в историята като образец за неприятно ръководство на инфраструктурата и да завърши “, безапелационен бе министър-председателят.

Кирил Петков очерта като извънредно значим приоритет спазването на правата на българите в Република Северна Македония и неналичието на всякаква дискриминация. „ Това ще е основополагащ метод да сме сигурни, че няма македонци с българско съзнание, които да се усещат застрашени от дискриминация “, посочи министър председателят.

Премиерът Петков акцентира още, че езикът на омразата в македонските учебници би трябвало да изчезне. По думите му е належащо в тях да са отразени общите триумфи на историческата комисия. По време на брифинга в Скопие министър председателят Кирил Петков съобщи, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, един път месечно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР