За насърчаване инвестициите в авиационния сектор правителството одобри преобразуването на

...
За насърчаване инвестициите в авиационния сектор правителството одобри преобразуването на
Коментари Харесай

В края си кабинетът прави подаръци за милиони на избрани фирми

" За поощряване вложенията в авиационния бранш държавното управление утвърди преобразуването на два парцела от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност. Компанията „ България Ер Меинтенанс “ е декларирала желание да влага 27 млн. лева в разширение потенциала на съществуващата база за обслужване и ремонт на самолети, оперирана от „ Луфтханза Техник “, както и обособяването на Част 145 Организация за техническо обслужване. За реализирането на този капиталов план вложителят е изразил нужда да придобие двата поземлени парцела, които се намират в регион " Слатина " - София, и граничат със съществуващата база. Решението на държавното управление планува регионалният шеф на Област София да продаде парцелите на „ България Ер Меинтенанс ". 

Това малко известие за следващите разпоредителни покупко-продажби в региона на летището пусна държавната пресслужба на 16 септември 2020 година Документите по договорката очевидно още не са финализирани, защото данни за такава  продажба няма, само че по всичко проличава, че следеното от " Химимпорт " сдружение " България ер меинтенанс " ще се снабди с следващата евтина облага в региона. В решението на Министерски съвет за продажба на двата парцела с обща повърхност от 27,5 декара категорично е упоменато, че имотите ще се продават по реда на закона за поощряване на вложенията. От 2 юни 2009 година насам този закон разрешава продажба на държавни парцели без конкурс и под пазарните оценки.

Предходните крупни продажби на терени в интерес на следени от " Химимпорт " компании в този регион са откровено скандални. Сделките се случват около инвестицията на " Луфтханза механик " в базата за ремонт на самолети, като извършването на покупки на земята стартира от 2008 година насам. Цените по покупко-продажбите обаче, вместо да порастват с годините, понижават, освен това фрапантно. Прегледът на документите към продажбите демонстрира, че това е станало с общителното безучастие на страната - години наред тя не съумява или целеустремено не желае да се оправи писмено с нотариалните актове и собствеността в региона на летището. По-сериозен разбор и преактуване на парцели стартира едвам с откриването на процедурата за концесия на аеропорта. Как " Химимпорт " съумява да си пазари на ниска цена през годините и за какво властта е толкоз удовлетворена да продава парцели на безценица? 

 

След такива покупко-продажби държавните управления не се връщат на власт 

 

Първата договорка с " България Ер " на летището става през 2008 година с благословията на кабинета на тройната коалиция. Справка в осведомителната система на държавното управление демонстрира, че решението е взето извънредно мъчно, с цената на остро опълчване на министри от Национална движение „Симеон Втори" против продажбата на част от терена. Оспорени са както целесъобразността на това решение, по този начин и методът на предписание и цената. От стенограмите от съвещанията на кабинета се вижда по какъв начин в прав текст министри на Национална движение „Симеон Втори" предизвестяват, че тъкмо поради такива покупко-продажби държавните управления в никакъв случай не идват на власт за повторно.

Защо договорката е толкоз скандална? 

Решението за продажба на терена - благосъстоятелност на " Летище София ", е импортирано на съвещание на Министерски съвет на 19 септември 2008 година от тогавашния транспортен министър Петър Мутафчиев. Имотът е с обща повърхност от 160,3 декара, като Мутафчиев предлага " Авиокомпания хемус ер " (б.р. министърът приказва за " България ер ", само че двете компании работят с общо сдружение и договорката е осъществена действително от " Хемус ер " ) да закупи 39,5% идеални елементи от него, равняващи се на 63,3 декара. Пред сътрудниците си Мутафчиев изяснява, че компанията желае да закупи земя на летището в качеството си на сътрудник на " Луфтханза механик " за реализация на инвестиция в размер на 20 млн. лева.  Част от въпросната земя (б.р. 18 декара - излиза наяве от нотариалния акт за продажбата) е под хангари за ремонт на самолети, към този момент добити от " Хемус ер " при ликвидацията на " Авиокомпания Балкан " през 2004 година За тази земя са водени дълги разногласия кой има права, а към нея се желаят допълнителнни терени за уголемение на хангарите и покриване на стандарите за ремонт на огромни самолети. Мутафчиев обяснява пред министрите, че цената на квадратен метър по оценка на лицензиран оценител е 107 евро на кв. м, а инвестицията е доста добра, тъй като ще докара до отваряне и на 360 работни места. 

Още на първото съвещание точката провокира остра реакция на тогавъшния министър на държавната администрация Николай Василев. Той се възмущава, че цената е скандално ниска - " Къде в София " има 100 евро на квадрат ", и че парцелът ще се продава непосредствено без търг - " Вие ни побъркахте ". Просветният министър Даниел Вълчев също влиза остро в дебата с аргумента, че парцелът въобще не се продава на " Луфтханза механик ", а на българския им сътрудник, който може да прави с него каквото желае и да го даде на който си желае. Вълчев се чуди за какво въобще парцелът се продава, а не се дава дълготрайно чартърен или за стопанисване под друга форма. Мутафчиев е неудовлетворен и дава образец с турската компания " Шишеджам ". " По остарелия закон за вложенията ние давахме земята гратис. На " Шишеджам " дадохме 840 декара за нула лв.. Въведохме заплащането не поради друго, а по тази причина, че Европейската комисия не разрешава държавна помощ, единствено по тази причина. Напомням какви старания хвърляхме да ги притеглим, а тук отиваме към скандал ", недоволства министърът. 

Отлагането на точката за последващо съвещание не усмирява въобще духовете. Стават ясни още проблеми - съществуване на съсобственост с Министерствто на защитата, става известно, че на терена има и митница, както и други усложнения към релугацията на парцела. Пред министрите Мутафчиев не се е посвенил да изясни, че е ревизирал персонално пазарните цени на летището и е открил, че земята там върви по 180-200 евро на квадрат. Това обаче било цена за търговски площи, а тук ставало въпрос за ремонт на самолети. На съвещанието стават ясни и още скандални обстоятелства - че немският вложител желае единствено 30 декара, пък държавното управление му продава повече. 

" Г-н Мутафчиев, за какво им го продаваме? Защо летището не е притежател на това? " Луфтханза " има нещо срещу " Летище София ", та желае от компанията Х ли да го вземе? Нека да й дадем ние да се разшири? ", пита още веднъж Даниел Вълчев. Участници в разногласието признават, че е най-чисто парцелът да се раздели, вместо да се продават идеални елементи и да се основава съсобственост, само че това било мъчно. Все отново министрите получават уверения, че са продава дребна част от терена. Така на третото подред съвещание, на което се внася тази точка, Министерски съвет в последна сметка дава зелена светлина за продажбата на парчето земя. 

Справка в имотния указател демонстрира, че теренът от 63 декара е продаден за 6 395 724 евро без Данък добавена стойност - или 12,5 млн. лева Лицензираната оценка е готвена от компания " Брайт консулт " и възлиза дефинитивно на 101 евро на квадратен метър. В нотариалния акт категорично е записано, че при бъдещо делене на парцела на обособени УПИ-та всяка от страните по договорката ще придобие независим парцел, с понижена съразмерно площ след пробутване на улиците (данъчната оценка на парцела е сметната на 1 184 159 лева.). От имотната партида излиза наяве, че за парцела са вписани две договорни ипотеки с веществен интерес от по 12 млн. лева - едната през 2009 година, а другата - през 2010 година, като по тях е провиснал овърдрафт. 

 

Втора договорка с  " Хемус ер " - цената, вместо да пораства, понижава

 

Нищо от положителните планове на тройната коалиция за делене на парцела и изчистване на съсобственостите в него, тъй че да е ясно кой какво има и защо ще го употребява, не става факт дълги години. Така второ държавно управление има опция да " оказва помощ " на " Хумес ер " да уголемява инвестицията на " Луфтханза механик " - кабинетът Борисов-1. Това решение за продажба идва броени дни преди държавното управление да хвърли оставка. Кабинетът дава зелена светлина за договорката на летището на 5 март 2013 година, а подава оставка на 13 март, в разгара на митинги. Междувременно - през 2011 година " Луфтханза Техник " получава и документ за вложител клас А. 

Любопитно е сравнението сред стенограмите на двете държавни управления, помагали на непознатия вложител и българските му сътрудници. Ако през 2008 година тематиката се преглежда на три следващи съвещания с тежки разногласия, при Борисов-1 на договорката са отделени тъкмо 6 фрази. От думите на транспортния министър Ивайло Московски излиза наяве, че инвестицията на " Луфтханза механик " се е разраснала и към този момент е осигурила 600 работни места. " Приема се ", споделя само министър председателят Борисов. Това онагледява огромната разлика в метода на осъществяване на съвещания след псевдопубличността с държавните стенограми, довели само до отдръпване на ръководството зад кулисите и потреблението на формалните протоколи за агитация. 

От краткото експозе на транспортния министър Московски сътрудниците му не научават нищо за детайлите по договорката от 2013 година А те са още по-скандални от тези през 2008 година Ако през 2008 година цената от 100 евро се е коствала ниска на министрите, в този момент на никого не прави усещане, че новите терени се продават безусловно за жълти стотинки. При втората договорка " Авиокомпания Хемус ер " придобива нови 40,92% идеални елементи от огромния парцел от 160,3 декара на цена от 7 934 938 лв. без Данък добавена стойност. Тоест за 65 декара компанията заплаща 4,5 млн. лева по-малко по отношение на договорката от 2008 година, която е за по-малък терен от 63 декара. Тази невероятна цена става допустима с помощта на оценка на три физически лица - оценители - Борислав Савов, Евгений Божков и Николина Кирилова, които вземат решение, че цената на квадратен метър земя на летището през 2013 година коства 121 лева без Данък добавена стойност. 

Показателен факт, че цената на парцела е недооценен, е и подписаната договорна ипотека за него от същата дата, на която е вписана самата сделка - 20.03.2013 година Имотът с оценка от 7,9 млн. лева е ипотекиран в ЦКБ за 10,7 млн. лева. 

Със сигурност тази ниска оценка е повлияна от обстоятелството, че парцелът продължава да стои неразлъчен и летището е съсобственик с " Авиокомпания Хемус ер ". Защо парцелите не са били разграничени и имало ли е терзания към всичко това можем единствено да гадаем. Но след втората договорката от огромния терен, за който първоначално се твърди, че няма да бъде продаван изцяло, не остава доста. Части от тези останки са били поделени в допълнение посредством прекратавяне на съсобственост и лишаване поради отпаднала потребност с няколко решения през 2018 година, демонстрира информация в осведомителната система на държавното управление. Сега " България ер меинтенанс " има апетити за нови 27 декара, в съседство с към този момент купеното. 

 

Част от новите парцели - извадени от капитала на летището преди концесията   

 

Двата нови парцела, харесани от " България ер меинтенанс ", които сдружението се кани да купи в този момент, са в съседство до самата ремонтна база на " Луфтханза механик ". Единият парцел е с 15 732 кв. м повърхност и до момента се е стопанисвал от Министерството на защитата, само че му се лишава с мотив " отпаднала потребност ". Любопитни са детайлите към втория парцел - от 11 776 кв. м. През 2016 година, директно преди стартирането на процедурата по концесиониране на летището, този парцел е изкаран от капитала му дружно с още 24 други парцела и е разгласен за обществена държавна благосъстоятелност. Сега парцелът наново се афишира за частна държавна благосъстоятелност и ще се продава от регионалния шеф на София. В тази стенограма на кабинета по тематиката няма даже и изречение - министър председателят споделя единствено приема се. Предстои да забележим какви цени на държавните парцели ще измислят този път лицензираните оценители. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР