За нас ще бъде сложно, ако методиката, която ЦИК определя

...
За нас ще бъде сложно, ако методиката, която ЦИК определя
Коментари Харесай

Шефът на Сиела Норма: Цената за 2000 нови машини ще е 12 млн. лева, добре е да се закупят за вот 2 в 1

" За нас ще бъде комплицирано, в случай че методиката, която ЦИК дефинира за метода, по който ще се проведат изборите, се отсрочи доста късно във времето, тъй като въз основата на тази методика се написа софтуерът за машините за гласоподаване. Още няма изясненост дали с една, или с две карти ще се задейства машината (при избор 2 в 1 - б.р.). За нас е по-просто да е с една смарт карта ". Това съобщи пред Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма " - компанията, доставяща и обслужваща машините за гласоподаване.

По думите му доста значимо е да се дефинира дали след отключването на машината с една карта гласоподавателят ще мине и през двата типа избор, или ще може да се откаже от единия тип - президентски или парламентарни избори.

Според Тодоров не е належащо ЦИК да чакат указа на президента за насрочване на изборите, с цел да стартират с подготовката на разновидностите 2 в 1 или поотделно и да ги обсъдят с компанията, обслужваща машините, както и с Информационно обслужване и с други организации.

" Има риск, в случай че софтуерът се прави в последните дни преди вота, той да не бъде тестван задоволително добре и да се получат затруднения ", сподели той.

Тодоров акцентира, че ще има нова социална поръчка за изборите за президент, за парламент или дружно, а може би и за локалните избори при започване на октомври.

Изпълнителният шеф на " Сиела Норма " акцентира, че ще бъде по-трудно, в случай че изборите 2 в 1 са на датата на втория тур на президентския избор, в сравнение с първия тур.

Веселин Тодоров съобщи, че и наличните в този момент машини са задоволителни: " Те покриват всички секции в страната и в чужбина, както и над 1000 секции с по две машини и над 150 секции в чужбина с по 2 машини. Сегашните машини стигат, само че при 2 в 1 ще има закъснение на вота и в по-големите секции ще е добре да има още по една машина, т.е. в още 2000 секции ще е добре да има по още една машина.... Добре е да се закупят още машини, ние сме написали предложение до ЦИК, че можем до началото на ноември да осигурим 3400 машини. Цената ще е същата като до момента, само че когато всичко се прави в последния миг, превозването им ще е най-скъпият ".

Тодоров акцентира, че към 6 лв. ще е цената на машина, т.е. 12 млн. лв. за 2000 машини.

" При гласоподаване с две смарт карти ще са нужни към 40 хиляди карти. Те са по 15 лв.. Може би към 600 хиляди лв. ще са нужни ", уточни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР