За нас новина няма - язовир Кюстендил се строи повече

...
За нас новина няма - язовир Кюстендил се строи повече
Коментари Харесай

Експерт: Няма новина в това, че щели да се строят нови язовири

" За нас вест няма - язовир " Кюстендил " се строи повече от 40 години, а " Нейковци ", " Луда Яна " и " Пловдивци " са проектирани при започване на 80-те години, строителството им стартира средата на 80- те години, а през 2001 година строителството им беше прекратено от през днешния ден за на следващия ден ", сподели в предаването " Хоризонт до обед " инж. Димитър Кисляков, началник на катедрата - Хидротехнически факултет на УАСГ по отношение на това, че неотдавна от държавното управление оповестиха, че се чака през идващите 10 години у нас да се построят 10 нови язовира, което да реши водната рецесия в избрани райони.

" В едно заемно съглашение със Световната банка след 210 година, в границите на това съглашение се стартира още веднъж препроектиране, проучване на съществуващото състояние, язовир " Пловдивци " някак си се приключи без проблеми и през 2017 година в края влезе в употреба.

Язовир " Луда Яна " стартира едно строителство, което по този начин се " забатачи ", тъй като в него има толкоз доста проблеми, а пък за започване на дотъкмяване на строителството на " Нейковци " не бяха открити пари. В заемното съглашение имаше и средства за ремонта на язовир " Студена ", който още не е завършил... " това разяснява още инж. Кисляков.

По думите му обнадеждаващи вести към градеж на язовири няма, тъй като опитът в България сочи, че тези поправки се точат, а има редица язовири за питейна вода, които също не са довършени, което пък ги прави и рискови.

" Но различен проблем по отношение на обезпечаването на питейната вода е промишленото изсичането на горите и цялостното обезлесяване на страната, което трансформира характерностите на водосборните области у нас ", съобщи още специалистът.

Изследване на язовирите в целокупност у нас не е юридически, то би трябвало да се разпореди на екип от експерти, разясни инж. Кисляков.

" Друг проблем при градежите на язовири е смяната на водостопанските проекти - след 10 години би трябвало се актуализира хидроложката разработка за обекта във връзка с водните запаси, структурата на потреблението също да се актуализира ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР