За нас Чехия има особено място - не само като

...
За нас Чехия има особено място - не само като
Коментари Харесай

Радев в Чехия: Руската агресия в Украйна руши утвърдения международен ред

За нас Чехия има изключително място - освен като другарска страна и член на европейското семейство и съдружник в НАТО. Нашите връзки имат дълбоки исторически корени. Те датират от 9 век с историческата задача на братята Кирил и Методий и славянската взаимност.

Това съобщи президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан. Стокообменът ни е рекорден, само че споделяме убеждението, че можем да реализираме повече със взаимни вложения, в това число в енергетиката и военната индустрия, добави Радев.
И двамата споделяме тезата, че постигането на климатична индиферентност за нашите две страни е невероятно без основаване на условия за развиването на нуклеарната енергетика и да не позволяваме грешката да се отпускаме доста към модерните възобновими източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, нуклеарна енергетика и тн.

Естествено осъждаме изрично съветската експанзия в Украйна, която разрушава цяла държа. Руши и наложеният интернационален ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази експанзия изисква обединен отговор в границите на НАТО и Европейски Съюз, изисква дълбока и решителна смяна на Алианса и промяна с фокус към Източния фланг. За страдание войната сложи страните ни пред провокации, изключително чешкото председателство на Европейски Съюз. Призивите за преустановяване на нападенията и поощряване на договарянията отстъпват пред войнствената изразителност и заклинанията за победа. Това значи дълга война на безсилие с тежки последствия както за двете страни, по този начин и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и одобряваме стотици хиляди бежанци. Това, което би трябвало да създадем е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономност и с енергийната си самостоятелност, сподели още българският президент.

Трябва да сме внимаваме с рецесиите, които провокира войната. Защото продоволствената рецесия, която води до нови мигрантски талази, енергийна рецесия с нарушени доставки и галопираща инфлация. Затова е значимо глобите, които постановяваме да бъдат ефикасни, само че да не позволяваме те да нанасят вреди върху нашите стопански и обществени системи. Спирането на доставките на нефт няма да се отразят добре на нашите стопански системи и би трябвало да сме извънредно деликатни, като отчитаме спецификите на всяка една страна, безапелационен беше Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР