За намирането на необходимата информация в уеб пространството са необходими

...
За намирането на необходимата информация в уеб пространството са необходими
Коментари Харесай

Търсачките в Dark Web през пролетта на 2022 година

За намирането на нужната информация в уеб пространството са нужни интернет търсачки. Търсачките в (Dark Web) пространството са едни от най-хубавите способи за намиране на информация, която е скрита от обществеността. Има значителен брой най-различни Dark Web (понякога ) търсачки, някои от които са профилирани в съответни области.

За да се разбере работата на тези търсещи машини и да се вдървен техните мощни страни е належащо да се кажат няколко думи за даркнет. Dark Web е светът на Onion уеб страниците и услугите на анонимната TOR мрежа, налична благодарение на. Да предупредим , че даркнет не се контролира, там няма никакви ограничавания и тази анонимна мрежа постоянно се употребява за намиране на скрита информация за хакерство, опиати, приключване на данни и други противозаконни дейности.

Има редица най-различни Dark Web търсачки, всяка от които има свои особености. Някои от тях са фокусирани върху по-доброто търсене. Други са профилирани в намирането на софтуерни принадлежности за следене или за изтеглянето на профилиран програмен продукт за публицисти, които се борят със следенето и наблюдението от страна на държавното управление и с цензурата. Има търсачки, особено направени за намирането на нелегално наличие. Има и търсещи машини за по-обобщено търсене в Тъмната мрежа. Нека се спрем на някои от тях.
Ahmia.fi

Надеждната търсачка Ahmia.fi има лична политика във връзка с всички материали съдържащи принуждение и се разграничава от многочислените други Dark Web търсачки, които и в този момент не престават да индексират уеб сайтове с материали, включващи полово принуждение на деца. Търсещата машина Ahmia.fi е налична и в surface web, като поддържа търсене и в i2p мрежата.
The Hidden Wiki

Търсенето в даркнет не е доста ефикасно, тъй като в резултатите на търсачките от 20 линкове нормално единствено един е подобаващ. The Hidden Wiki (thehiddenwiki.org) взема решение този проблем, като сформира каталози на другите уеб сайтове и действителни линкове към тях. Има и surface-версия (thehiddenwiki.com).
Haystak

Търсещата машина на Haystak ( (haystak5njsmn2hqkewecpaxetahtwhsbsa64jom2k22z5afxhnpxfid.onion) към сегашен ден е индексирала над 1,5 милиарда уеб-страници на повече от 260 хиляди уеб страницата. Предлага се и платена версия на търсачката с спомагателни благоприятни условия за търсене посредством потреблението на регулярни изрази, обзор на към този момент несъществуващи onion уеб сайтове и достъп към техните API. Една от тези функционалности дава опция да се получи достъп до база данни с най-различна открадната информация.
Torch

Torch (torchdeedp3i2jigzjdmfpn5ttjhthh5wbmda2rr3jvqjg5p77c54dqd.onion) работи още от 1996-та година, като неговата търсеща машина е много специфична. При търсене на URL адреса на някоя обществена мрежа търсачката демонстрира всичко друго, само че не и самата мрежа. Явно отношението на нейните основатели към обществените мрежи не е изключително положително. Но Torch намира информация и от най-отдалечените ъгълчета на даркнет.
DuckDuckGo

Търсачката DuckDuckGo (duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion) е включена в съвсем всеки един лист, включващ търсещи машини в Dark Web пространството. Търсачката предлага анонимност, само че не може да откри огромна част от информацията, която откриват другите изброени тук търсачки. DuckDuckGo се загатва заради своята ориентировка към конфиденциалност, а не като бизнес търсачка.
Доколко са рискови Dark Web търсачките
Тези търсещи машини оферират опция за намиране на скрита информация, само че могат да бъдат и рискови. Не се предлага потреблението на Dark Web търсачките от своя персонален компютър. Тези уеб сайтове не са следени от никого и потребителят е подложен на риск неговите пароли, персонална информация и данните за онлайн банкиране да бъдат откраднати.

Освен това, има огромен брой даркуеб уеб сайтове, съдържащи вредоносни стратегии, които могат да заразят компютъра на потребителя и да открадната сензитивна информация. Някои резултати от търсенето могат да доведат до приемането на извънредно прям и фрапантен материал, като грубо отношение към децата, доста кръв, изтезаване, принуждение, закани, тероризъм и други типове нелегално наличие .

По-добре е търсенето да се прави в елементарното интернет пространство, тъй като хакерите от Dark Web с лекост заразяват с компютърни вируси потребителските устройства и нормално ги употребяват като прокси сървъри за кражба на криптовалута.

Най-безопасният метод за достъп до даркнет е потреблението на анонимния, който добре пази персоналните данни на потребителя по време на прегледа на тъмната част на Глобалната мрежа. Препоръчва се дружно с браузъра да се употребява и външна VPN услуга.

Но с изключение на браузъра Tor има още няколко различни Onion браузъри с анонимно търсене:
12P Whonix Globus Freepto Disconnect Dark Web търсачките
Търсачките в тъмната част на интернет употребяват комплициран програмен продукт за търсене в даркнет и за индексиране на откритата информация. След индексирането търсещите машини дават опция за елементарно намиране на нужната информация посредством своя комфортен интерфейс.

За по-резултатно търсене е значимо да се разбере каква информация намира най-добре съответната търсачка. Така да вземем за пример, търсещата машина Grams е известна със своето сполучливо търсене в областта на опиатите, а The Hidden Wiki е по-подходяща за търсенето на електронни книги и качествени публикации по осведомителна сигурност.

За да бъде в сигурност, потребителят би трябвало да заобикаля незаконните уеб сайтове в тъмната страна на Глобалната мрежа. Препоръчва се постоянно да се употребява благонадежден VPN, както и постоянно да се обновява Tor за отбягване на хакване.

По принцип има разлика сред даркуеб и даркнет. Даркуеб е част от международната световна мрежа, достъп до която може да бъде получен единствено благодарение на профилиран програмен продукт, какъвто е браузърът Tor. Даркуеб е част от мрежа, която е недостъпна за елементарните търсачки.

От друга страна даркнет (darknet) е овърлейна мрежа (overlay network), което в тази ситуация значи, че е построена върху друга мрежа – в дадения случай върху интернет. Тя не може да бъде открита със общоприети способи и достъпът до нея също се реализира посредством профилиран програмен продукт,  какъвто е браузърът Tor.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР