За много от нас динята е любимият летен плод. Толкова

...
За много от нас динята е любимият летен плод. Толкова
Коментари Харесай

Най-нестандартната салата с диня

За доста от нас динята е обичаният летен плод. Толкова свежа, лека, вкусна - съвършена за горещите дни и вечери. Както в " чист тип " на сочни резенчета, по този начин и под формата на фрешове, коктейли, сладоледи... даже и салати.
 Лято, храна и какво да похвапваме в горещините
Какво да хапваме през лятото

6 зеленчуково-плодови оферти

Да, салата с любеница звучи изкушаващо, само че в случай че е с добавка чили и шам фъстък...

Точно такава нетрадиционна (но доста вкусна и енергизираща) рецепта предлага американският кулинар Бен Мимс. Виртуозът в кухнята е създател на три книги за готвене, а едно от обичаните му занимания е да измисля точно сходни екзотични предписания.

А ето и по какъв начин да си създадем салата с любеница, чили и шам фъстък.

Продукти:
диня, нарязана на огромни кубчета сол захар 1 с.л. семена от кориандър 1 ч.л. семена от кимион 1 чушка " Халапеньо " / чили (приблизително колкото показалец), нарязана на тънко 6 дребни скилидки чесън, обелени и пресовани ¼ лимонен сок ½ чаша тахан ¼ чаша ментови листа, накъсани на дребни парченца черен пипер 3 с.л. надробен шам фъстък  Снимка 580956

Какво ги вършим

Слагаме динята в гевгир с огромна купа изпод. Поръсваме със сол и захар и разбъркваме добре, само че деликатно, с цел да не раздробим плода. Оставяме да престои в ледник и да се отцеди за най-малко 20 минути.

Междувременно се захващаме с дресинга. Първо напълваме една мерителна чаша с няколко кубчета лед и наливаме студена вода до половината. Оставяме да престои, тъй че водата да бъде леденостудена, а кубчетата да са леко разтопени.

В дребен тиган на междинен огън запичаме семената от кориандър и кимион за към две минути, като разбъркваме понякога. Прехвърляме ги в блендер и смиламе тънко. Към семената прибавяме една трета от нарязаното чили и скилидките чесън, а след това и лимоновия сок. Всичко остава да престои за пет минути.

В сока от динята, отделил се в купата под гевгира, слагаме останалото чили, което ще ни би трябвало малко-по-късно.
 Снимка 580957

Смесваме тахана и половината от ментата в блендера, като прибавяме и леденостудената вода. Разбиваме, до момента в който се образува гладка примес. Подправяме със сол и черен пипер.
 Динята, храносмилането, ракът и кои са изгодите и вредите от плода
2 изгоди и 2 вреди от динята

Кога да бъдем нащрек

Изваждаме частите любеница от гевгира и ги прехвърляме в огромна паница за сервиране. Внимателно и отмерено поръсваме плода с тахана, след което подреждаме и престоялите в сока от плода резенчета чили. Накрая поръсваме с шам фъстъка и ментата. Сервираме, до момента в който е студено.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР