За много хотелиери откриването на археологически руини на обект, предназначен

...
За много хотелиери откриването на археологически руини на обект, предназначен
Коментари Харесай

Луксозен хотел „плава“ над археологически находки от 2300 години

За доста хотелиери откриването на археологически руини на обект, предопределен да се трансформира в първокласен хотел, би представлявало сериозен крах, евентуално дерайлиращ целия план.

Но когато се сблъскват с тази прецизна алтернатива в Антакия, Турция и някогашният римски град Антиохия – през 2009 година, семейство Асфуроглу взема решение да се оправи с провокациите, като в последна сметка открива музея-хотел Антакия, първокласен обект, издигнат безусловно върху 2 300-годишни археологически находки. Хотелът е открит през тази година.

Когато първите руини се демонстрират след разкопаването на земята за хотела, цялата повърхност от четири декара е превърната в огромно археологическо изследване с екип от 200 души, в това число 35 археолози и петима реставратори, работещи старателно цели 18 месеца.

Това, което екипът открива е удивително: най-голямата в света мозайка от едно цяло парче, първата мраморна скулптура на гръцкия господ Ерос, открита напълно непокътната, и 35 000 други артефакти, датирани от III в. Пр.н.е. от 13 разнообразни цивилизации.

Първоначалният проект преди началото на разкопките беше да се построи бетонен градски хотел с 400 стаи, само че след откритията беше невероятно планът да бъде осъществен като подобен “, споделя Сабиха Асфуроглу Аббасоглу, изпълнителен шеф в хотелиерска група Asfuroğlu Group.

Тогава групата разпорежда на турската компания Emre Arolat Architects (EAA) да построи първокласен хотел, който освен заобикаля археологическия обект, само че и го пази, освен това без въобще да го нарушава.

„ По този метод окачена стоманена структура с 200 стаи е проектирана да отбрани и покаже находките под нея като народен археологически парк, който в този момент е обществена благосъстоятелност “, споделя Аббасоглу.

Стратегически ситуирани стоманени греди в области на обекта, които нямат археологическа стойност, основат рамката на многоетажна конструкция. След това в постройката над руините се вмъкват сглобяеми стаи за посетители, в това число ресторант, бар и предверие, които оферират на гостите неповторима панорама.

„ Позиционирането на тази огромна постройка върху толкоз драгоценен археологически обект изисква доста сензитивен метод и доста точни калкулации и инженерни и строителни решения “, споделя Абасоглу. „ Като цяло тази конструкция е инженерно знамение. “

Проектът в последна сметка коства на Asfuroğlu Group повече от 120 милиона $ и лишава повече от 10 години за довеждане докрай, само че резултатите си заслужават, освен от позиция на хотела, само че и поради впечатляващите археологически находки.

Публикувано в изданието Architectural Digest.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР