За мен метрото е най-важният стратегически проект, който промени София

...
За мен метрото е най-важният стратегически проект, който промени София
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Метрото промени София и я превърна в съвременен европейски град

За мен метрото е най-важният стратегически план, който промени София и я трансформира в актуален европейски град. Метрото увеличи качеството на живот в доста от кварталите. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка 25-ата годишнина на софийското метро, която се отбелязва на 28 януари.

 

Днес метромрежата е 52 км, три диаметъра, с 47 станции и обслужва над 350 хиляди души на ден, уточни Йорданка Фандъкова. Тя сподели, че сега се строят три км метро към кв. „ Левски Г ", следва построяването на нов сектор към „ Слатина ". За мен метрото е планът, с който променихме София, и той постоянно е бил стратегически приоритет в работата ми, съобщи кметът.

 

За годините, през които е кмет, Йорданка Фандъкова съумява да отбрани над 2,5 милиарда лева за строителство на метрото и за преносим състав, като от тях към 400 млн. лева са личните средства, обезпечени от бюджета на Столичната община.

 

По думите на кмета главно предизвикателство пред целия градски превоз през последните две-три години е неговата прехрана. По време на коронавирус пандемията освен не спряхме работата на градския превоз и на метрото, а в противен случай - не разредихме линиите, тъй като София е огромен град и желаех да бъдат обезпечени всички действия в града. Наложи се да дофинансираме сензитивно градския превоз, включително и метрото, уточни Фандъкова.

 

Метрото е голям и сполучлив план, който се случва с помощта на напъните на доста хора, уточни столичният кмет. За да може да се случи, първо са градоустройствените процедури и по-късно финансирането, акцентира кметът Фандъкова.  

 

Тя сподели, че по време на коронавирус пандемията е имало месеци с 2/3 спад на пътуващите, като едвам в този момент стартира връщане на 90% на пасажерите. Тези рецесии в продължение на три години бяха извънредно съществени.

 

Смятам, че се справихме, тъй като положихме големи старания да следим и да ръководим този развой всекидневно с цената на точни планове, строга финансова дисциплинираност, на сензитивно понижаване на разноските и финансовата поддръжка от бюджета на общината за метрото, уточни Фандъкова.

 

През 2023 година ще са подготвени два основни проекта за развиване на метрото. Нова права от метростанция „ Люлин " към Околовръстния път, с една междинна станция, която ще обслужва втори и трети микрорайон в „ Люлин ", както и секторът на метрото към Студентски град, осведоми столичният кмет. По думите ѝ основният проектант на София към този момент работи по подробния организационен проект на трасето от бул. „ Черни връх " през кварталите „ Кръстова вада ", „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново " до Студентски град. Това ще бъде огромен триумф за тази част на града, акцентира Фандъкова. 

 

Тя изрази вяра, че и ръководещите след нея ще имат разбирането, че с метрото се развива целият град и няма да спрат и блокират работата. Защото метрото не е даденост, а е резултат от визия за развиването на града и доста сериозна политическа воля това да се случва, сподели Йорданка Фандъкова.

 

Следва цялостният текст на изявлението:

 

- Четвърт век от стартирането на сектор от първата линия на метрото. Какво значи това за града като модерна европейска столица?

 

- Едва ли всички помнят какво представляваха квартали като „ Надежда “, „ Красно село “, „ Хаджи Димитър “, „ Младост “, „ Дружба “, когато нямаше метро. Минаха единствено няколко години, само че разликата е голяма. Заедно със строителството на метрото изграждахме нови булеварди и улици, както и буферни паркинги. През 2009 година, когато станах кмет, метрото беше девет километра. Днес метромрежата към този момент е 52 км, три линии с 47 станции, и обслужва над 350 хиляди души на ден. В момента строим три км метро към кв. „ Левски Г “ и чакам да стартираме и нов сектор към „ Слатина “. За мен метрото е планът, с който променихме София и той постоянно е бил стратегически приоритет в работата ми. 

 

- Какви бяха провокациите по време на тези 25 години строителство на подземната железница, с цел да могат през днешния ден стотици хиляди столичани и посетители на града да го употребяват всекидневно?

 

- Метрото е голям и сполучлив план, който се случва с помощта на напъните на доста хора. Видимата част са строителите, проектантите, ръководителите на плана. За да може да се случи обаче, първо са градоустройствените процедури и по-късно финансирането. Във всеки един от тези стадии се сблъскваме с доста компликации. Вероятно малко на брой помнят, че по съществуващата остаряла метросхема третият метродиаметър беше заложен да минава по бул. „ Ботевградско шосе “ и по бул. „ Цар Борис III “. Това щеше да лиши София от две от най-ключовите трамвайни трасета и да лиши квартали като „ Овча купел “ и „ Хаджи Димитър “ от опцията да употребяват метрото. Тогава взехме две основни решения – запазихме обособените трамвайни трасета и метрото мина подземно, защото по съществуващата концепция то трябваше да бъде надземно върху тези трамвайни линии. По този метод осигурихме опция за пътешестване с най-модерния и бърз градски превоз на огромен квартал като „ Овча купел “, който имаше извънредно неприятна транспортна инфраструктура. Това не мина без рецензии и разногласия, само че успяхме да осигурим достъп с метро до гъстонаселени квартали.

 

Имали сме доста тежки моменти през годините на строителство, като проблемите с подземните води и реки, които бяха решени с помощта на експертизата на професионалния екип от проектанти и строители, и от ръководителя на „ Метрополитен “ проф. Стоян Братоев. Но преди строителството най-важната задача и мой персонален ангажимент беше обезпечаването на финансиране, което беше обвързвано със съществени компликации. За годините, през които съм кмет, съумях да защитя над 2,5 милиарда лева за строителство на метрото и за преносим състав. От тях към 400 млн. лева са личните средства, обезпечени от бюджета на Столичната община.

 

През тези 14 години два пъти съм получавала отвод за държавна поддръжка, единият път от държавното управление на Пламен Орешарски за строителството на метростанция „ Витоша “. Тогава осигурихме средствата от общинския бюджет и след това ги върнахме от европейските стратегии, само че не беше елементарно.

 

Вторият път беше при държавното управление на Кирил Петков, когато секторът през „ Слатина “ беше напълно изключен от Плана за възобновяване. Тогава получихме увещание на думи, че страната ще съфинансира този сектор, само че това не се случи.

 

Благодарна съм на Росица Велкова, настоящия длъжностен министър на финансите, и към този момент средствата за строителството на този сектор са обезпечени. Метрото не се строи от единствено себе си, както някои политици внушават. Благодарна съм на държавните управления, които участваха в съфинансирането, помагаха за одобряването на измененията в общия организационен проект, на общинските съветници за значими решения, както и на целия екип на „ Метрополитен “. Благодаря и на жителите за търпението и доверието.

 

- На какъв стадий е строителството на метрото и какво следва?

 

- Като кмет моят ангажимент пред софиянци е строителството на метрото да не стопира. И до през днешния ден извършвам обещанието си, макар всички компликации. В момента строим три км метро към кв. „ Левски Г “ и чакам тази година да стартира строителството на девет км през „ Слатина “. Най-напред ще стартира проектирането, след което и действителното строителство.

 

Това е значим сектор, нови шест км, които минават през гъстонаселения квартал „ Слатина “, около „ Арена София “ и „ София тех парк “ и до Окръжна болница и бул. „ Цариградско шосе “. С построяването на тези два сектора метрото в София ще има дял 50% от целия градския превоз. Над половин милион души на ден ще могат да употребяват най-бързия и екологичен градски превоз. Не стопираме дотук и работим за застраховане на трасетата и строителството на нови два сектора.

 

Единият е в „ Люлин “ - връзката с Околовръстното шосе, другият - към Студентски град. Това е извънредно значима права, която минава през квартали като „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ и „ Кръстова вада “, които са със мощно усложнен трафик. Важно е да запазим трасето, с цел да може след това да стартира и строителството. Метрото е сполучлив план, тъй като работим непрестанно за неговото развиване. Докато един сектор се строи, се възнамерява идващият, търсим и пазиме финансиране за него. Смятам, че това е най-важният план за града.

 

- Как се реализира поддръжката на метрото, с цел да може да е то чисто, приветливо и да се движи на време?

 

- Основно предизвикателство пред целия градски превоз през последните две-три години е неговата прехрана. По време на коронавирус пандемията освен не спряхме работата на градския превоз и на метрото, а в противен случай - не разредихме линиите, тъй като София е огромен град и желаех да бъдат обезпечени всички действия в града. Наложи се да дофинансираме сензитивно градския превоз, включително и метрото. Миналата година стартира и рецесията с нарасналите цени на горивата и електрическата енергия -  сметките за ток на метрото набъбнаха три пъти.

 

Тогава към момента нямаше обезщетения и по никакъв начин не беше елементарно. Лично неведнъж поставях въпроса и на национално равнище. Тогава имаше сериозна опозиция и в последна сметка получихме поддръжка и дофинансиране от страна на страната в средата на 2022 година, което разреши градският превоз да не стопира.

 

Хората към този момент започнаха да се връщат в градския превоз, само че още не можем да достигнем равнищата от 2019 година като брой пасажери. По време на коронавирус пандемията имаше месеци с 2/3 спад на пътуващите, като едвам в този момент започнахме да записваме 90% връщане. Тези рецесии в продължение на три години бяха извънредно съществени. Смятам, че се справихме, тъй като положихме големи старания да следим и да ръководим този развой всекидневно с цената на точни планове, строга финансова дисциплинираност, на сензитивно понижаване на разноските и финансовата поддръжка от бюджета на общината за метрото. Все още обстановката не е изцяло нормализирана.

 

В продължение на четири години поредно изпълнявахме съглашението със синдикатите за увеличение на заплащането на водачите и на чиновниците в градския превоз. Това се случи в това число и предходната година, която беше най-тежката, с големи разноски за горива. Ние разчитаме на тези хора и би трябвало да ги поддържаме. Така че ръководството на тази голяма система не е лесна работа и изисква доста внимание, поддръжка и дисциплинираност.

 

- Как си представяте развиването на метрото в София във времето, когато няма да сте кмет на града?

 

- Надявам се, че и ръководещите след мен ще имат разбирането, че с метрото се развива целият град и няма да спрат и блокират работата. Защото метрото не е даденост, а е резултат от визия за развиването на града и доста сериозна политическа воля това да се случва. Хората, които работят в метрото са експерти, извънредно признателна съм на всеки един от тях. Това е доста тежка и сложна работа и те се оправят отлично. Но без управническите решения, без ясната визия и воля за развиването на метрото, то няма по какъв начин да се случва, а от самото начало имаше и политици с други планове. Чувах въпроси като „ за какво строите метро, а освен трамвайни линии, които са по-евтини “. Такива полемики постоянно остават скрити от необятната аудитория, само че те са част от моята работа и аз съм щастлива, че през всички тези години съумях да подсигурявам строителството на метрото.

 

През 2023 година ще имаме подготвени и два основни проекта за развиване на метрото.  Нова права от метростанция „ Люлин “ към Околовръстния път, с една междинна станция, която ще обслужва втори и трети микрорайон в „ Люлин “. И сектора на метрото към Студентски град. Главният проектант към този момент работи по подробния организационен проект на трасето от бул. „ Черни връх “ през кварталите „ Кръстова вада “, „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ до Студентски град. Това ще бъде огромен триумф за тази част на града. Нашият ангажимент сега е да бъдат направени и признати тези проекти, с цел да може да резервираме и подсигуряваме трасетата, тъй като там се строи доста. Ако се изпусне този миг, по-късно, с цел да премине метрото, ще са нужни дълги процедури по отчуждаване и големи средства.

 

Многократно съм повтаряла на доста съперници на метрото, че това е дълготраен план и с мандатно мислене не може да се стигне до средата. 

 

- Какви са деянията, които ще съпътстват 25 години метро в София? 

 

- По мотив 25-годишинната на метрото на 26 и 27 януари ще се организира Международна научно-техническа конференция на тематика „ Иновативни, архитектурни, градивни и механически решения при строителството на метрополитени “. В нея ще вземат участие шефът на „ Метрополитен “ проф. Стоян Братоев, основният проектант на София Здравко Здравков, учени от нашите университети, интернационалните посетители. Метрото е план, който е даван за образец от Европейска комисия. Той е прочут освен в Европа и е високо скъп от експертите в сферата. Очакваме доктор Марк Балоус, президент на Международното сдружение по земна механика и геотехническо инженерство, също да се включи в конференцията, както и проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет. Тази връзка на метрото с университетите е извънредно значима, тъй като метрото е неповторимо за България и то има потребност от експерти в съответни сфери. „ Метрополитен “ в тясна връзка с университетите приготвя и своите фрагменти. Конференцията ще бъде забавна и значима за всички, които работят в бранша.

 

За всички софиянци сме подготвили галерия на Моста на влюбените при НДК, която ще открием на 27 януари. Същата вечер, на специфична гала, ще връчим награди на хората с максимален принос за метрото – експерти в разнообразни области, ръководители на „ Метрополитен “, проектанти, инженери, машинисти, хората, които експлоатират метрото.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР