За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Международния

...
За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Международния
Коментари Харесай

Бисер Петков с очаквания за по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година

За мен е наслаждение да Ви поздравя във връзка Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, който се празнува на всички места по света през последните три десетилетия. На тази значима за всички нас дата бих желал да изразя своята благодарност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия деен живот, отдаден на богатството и развиването на България. Това се показва в одобрение на обществения министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора, оповестиха от МТСП.

Използвам приятния мотив, с цел да изкажа своето почитание пред мъдростта и богатия житейски опит на възрастта Ви. Благодаря Ви за Вашата безрезервност, за положените старания да възпитавате младите генерации като почтени и почтени жители, закърмени с обич към вековните обичаи и християнските добродетели. Благодаря за потребните уроци, които продължавате да ни давате всеки ден!

В същото време разбирам добре, че за доста от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че постоянно сте изправени пред компликации и провокации, които би трябвало да преодолявате. В тази връзка бих желал да Ви уверя, че Министерството на труда и обществената политика работи интензивно за подобряването на ситуацията на българския пенсионер и посредством основаването на устойчиви политики се стреми да отговори на вашите потребности и упования. Желанието ни е да изградим един резистентен модел, който да Ви подсигурява съответен пенсионен приход, качествени обществени услуги и спокойни старини.

Правителството предприе значително стъпки в тази посока. Непосредствено след встъпването му в служба през май 2017 година бяха доста нараснали минималните размери на пенсиите за трудова активност. През 2018 и 2019 година продължихме да изпълняваме поетите задължения. От 1 юли тази година всички пенсии бяха нараснали с 5,7%, което е най-голямото нарастване за последните години. Очакванията са, че възходящото развиване на стопанската система на България и растежът на приходите ще дадат опция за още по-съществено повишение на пенсиите през 2020 година.

Усилията на държавното управление са ориентирани и към развиването на качествени и ефикасни обществени услуги в общността и в домашна среда, които имат основна роля за поддръжка на възрастните и поощряване на тяхното обществено включване. От 1 септември стартира даването на персонална помощ за хората с увреждания съгласно самостоятелна оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите „ Социално подкрепяне “ са издадени близо 15 000 посоки за прилагане на персонална помощ.

Паралелно с това държавното управление обезпечи резистентност посредством финансиране от държавния бюджет на услугите „ персонален помощник “, „ обществен помощник “ и „ домакински асистент “, които се употребяват от над 12 хиляди възрастни лица в неспособност за самообслужване.

Приоритет за нас е и образуването на политики с акцент върху насърчаването на дейния живот в положително здраве. За осъществяването на тази цел Министерството на труда и обществената политика създаде Национална тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019-2030 г.), която беше призната от Министерския съвет през март тази година. Основната задача, която си слагаме с този документ е да се разработят съответни ограничения и дейности за обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното присъединяване на възрастните хора в икономическия и обществен живот на обществото.

В същото време продължи и реализирането на първия проект за осъществяването на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2018-2021 година. В него е планувано построяването на 100 нови обществени услуги, развиване на патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа, както и развиване на обществени услуги в домашна среда. В началото на юли започва осъществяването на скица по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ за даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на над 17 000 нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора.

В умозаключение бих желал да Ви пожелая здраве, дългоденствие, заслужен и пълностоен живот! Бъдете енергични и положителни и още дълги години да ни подкрепяте и напътствате и да се радвате на обичта и вниманието на Вашите деца!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР