За мен е изключителна чест и удоволствие да бъда отново

...
За мен е изключителна чест и удоволствие да бъда отново
Коментари Харесай

Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

За мен е изключителна чест и наслаждение да бъда още веднъж с " Чудесата на България ", приветствам госпожа Бозукова и нейния екип за акцията. Това съобщи еврокомисарят по нововъведения, културни проучвания, просвета и обучение Мария Габриел.

Тя стартира с някои данни за дигитализацията на културата. " През последната година и половита 4 от 5 музея са постигнали онлайн формати. Но 3 от 4 музея споделят, че нямат капацитет за това. Но провокациите би трябвало да бъдат гледани като благоприятни условия - това е моята позиция ", уточни Мария Габриел. Тя изясни, че в никакъв случай до момента културата и наследството й не са стояли толкоз виксоко като цели в Еврокомисията.

Ще се спра на първо време на ресурсите - всички знаят какъв брой са значими те, с цел да могат да бъдат употребявани новите технологии. Кулутрата е нашага ДНК, в Европа има особено място, само че това опция за развиване на районите, тя е измежду най-силните стопански браншове, дава издръжка на доста хора. За последните 1,5 година успяхме да напрвавим по този начин, че да има запас за културата ", уточни Габриел. Тя показа най-важното от Програмата Хоризонт Европа: " За първи път в нея ще има клъстер, отдаден на културното завещание. Бюджетът е 2,4 милиарда евро. Това е предизвикателство. Разполагаме с този запас - значимо е накъде ще бъде ориентиран. Затова имаме потребност от съдействието на бизнеса, на районите, на културата. Вярваме, че инвестицията в просвета е инвестиция с висока възвращаемост ", сподели Мария Габриел.

" Най-ценното са хората. Творческите и културните браншове дават претовареност на най-вече хора- Това значи да дадем опция на към този момент заетите да видят вероятност, а с изключение на отва да притеглим и още младежи ", добави още тя.

" Като комисар, отговарящ за образованието, имаме програмата Еразъм плюс, където на младите се дава опция да придобият нови умения - има подсилен бюджет 28 милиарда евро за идващия интервал - ще бъдат ъсздадени още повече благоприятни условия.

Програмата Еразъм плюс е едната мъзможгност. Другата е за хората, окито са заети в бранша - създателите, които също да имат опция за положителни практики ", добави Габриел. И добави, че тази стратегия към този момент ще бъде постоянна за идващия програмен интервал.

Други основни фактори са  пространствата за данни, тъй като новите технологии вървят ръка за ръка с тях. Тук още веднъж може да помогне бизнесът.

" Европа има нещо, която я отличава - културното завещание. Затова една част от клъстер Култура е за запазване на културното завещание. С нас са доста музеи, измежду които и Лувърът. Моето предпочитание е да има повече дребни районни музеи от Централна и Източна Европа ", уточни още еврокомисарят.

Тя заяви, че следва основаването на европейска платформа за съдействие на всички, които работят по опазването на културното завещание. " Това е още едно предизвикателство. Новата общонст за познания и нововъведения ще има тъкмо това за цел - да свързва хората, които се интересуват от тематиката, да се обменят положителни практики ", уточни още Мария Габриел.

Тя насочи обръщение и към районите и кметовете, като уточни тяхната извънредно значима роля. " Културата може да бъде фактор за развиване на районите ", посочи още Мария Габриел.

" Апелът ми е - да опазваме културното завещание, само че и да виждаме невероятния капацитет, който да ни разреши да създавайки приложения и услуги, с цел да създадем Европа и всеки район по-добро място за живеене. Защото единствено културата може да го направи ", заключи Мария Габриел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР